ceylon thee

Ceylon thee: de introductiegids over Ceylonthee

Thee is één van de populairste dranken ter wereld, zelfs populairder dan koffie. Na water staat thee toch echt op nummer twee als meest gedronken drank. In Nederland drinken de liefhebbers van thee ongeveer 3,5 miljoen liter per dag! Een van de populairste theesoorten is Ceylon-thee.

Ceylon is de voormalige naam van Sri Lanka, alle thee wat van Sri Lanka afkomstig is wordt daarom Ceylon-thee genoemd. Het is dus geen bepaalde smaak of melange, maar deze thee is afkomstig van dezelfde theeplanten uit andere streken van het land. De meest gangbare thee uit Sri Lanka is zwarte thee, deze kenmerkt zich door een lichte citrus smaak, dit geeft het zijn frisse karakter. Ceylon-thee kan echter ook geproduceerd worden met groene of witte theebladeren. De witte theebladeren worden als exclusief beschouwd.

Ceylon-thee is als sinds 1872 het belangrijkste exportproduct van Sri Lanka. Daarvoor werd er vooral koffie verbouwd op het eiland.

ceylontheeOorsprong en geschiedenis van Ceylon thee

De historie van Ceylon thee start met zijn tegenhanger, koffie. Vanwege de strategische ligging op weg naar het Oosten lag Ceylon jarenlang onder koloniaal bestuur. Ook de Nederlanders waren jarenlang aanwezig op dit eiland. Er liggen nog veel oude forten op Sri Lanka, gebouwd door de Oost-Indische Compagnie. Het nabij gelegen India was een kolonie van de Britten, vanwege deze strategische ligging namen zij het koloniaal bestuur over op Ceylon. Onder het bestuur van de Britten werden de eerste koffieplantages aangelegd.

De kosten voor het aanleggen van de infrastructuur en het onderhouden van de militairen was te hoog om de aanwezigheid rendabel te houden. Om de belangen van het Britse rijk veilig te stellen werden de Britten op Sri Lanka gesommeerd om de kolonie terug te gaan verdienen. Dit werd gedaan door koffieplantages aan te leggen. Ceylon koffie ontpopte zich tot een van de beste koffiesoorten.

Als 17 jarige jongen kwam James Taylor aan op Ceylon. Hij was een Schot, die nu gezien wordt als de pionier van Ceylon thee. Taylor werd gestuurd naar een koffie plantage in het district Kandy. Binnen 5 jaar werd de Schot directeur van de plantage. Ondanks de successen die ze hadden met de koffiebonen, besloot Taylor in 1866 te gaan experimenteren met thee. Een klein stukje land beplantte hij met theeplanten. Een jaar later breidde hij het uit naar 21 hectare theeplanten.

In 1888 brak de koffieroest ziekte uit op de koffieplantages in Ceylon. Koffieroest is een schimmel die het blad voortijdig doet afvallen. De ziekte verspreidde zich razendsnel. De productie van koffiebonen werd binnen 20 jaar geheel weggevaagd door koffieroest.

Gelukkig waren de theeplantages een groot succes en een goede opvolger. De opbrengst van thee export was in 1872 slechts 23 Engelse pond. In de loop der jaren steeg dat enorm. Ceylon thee is nu een van de populairste theesoorten.

ceylon theeDe gezondheidsvoordelen van Ceylon-thee

Wetenschappers doen al jarenlang onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van alle soorten thee. Voor Ceylon thee geldt dat het dezelfde voordelen heeft als theesoorten uit andere landen en regio’s. Thee zorgt ervoor dat je energie verhoogt, dit stimuleert ook je metabolisme. Je mentale alertheid krijgt ook een boost van thee. Thee bevat namelijk, net als koffie, van nature cafeïne. Dat geldt vooral voor zwarte theebladeren, groene en witte thee bevatten minder cafeïne.

Zwarte, groene en witte thee bevatten ook bepaalde antioxidanten, zogenaamde polyfenolen. Dit zijn plantaardige chemicaliën die voordelen voor de gezondheid kunnen hebben. Eén van de polyfenolensoorten is flavonoïden, consumeren van deze stof wordt door onderzoekers gekoppeld aan het verlagen van het risico op kanker. Ook ligt er volgens meerdere studies een duidelijke link tussen het drinken van thee en een lager risico op hart- en vaatziekten. Bovendien zorgt het voor een lagere bloeddruk en lager cholesterol gehalte.

Hoe drink je Ceylon-thee?

Ceylon-thee is dus vernoemd naar het land waar de thee wordt geteeld. Dit in tegenstelling met andere theesoorten. Sri Lanka heeft een enorm verscheidenheid aan landschappen, er zijn veel hoogteverschillen, verschillende klimaten en weerstypen. In combinatie met de grondsoort zorgt dit voor veel verschillen in groeiende planten. Dat geldt ook voor de theeplanten op Sri Lanka. Om deze reden is de smaak alsmede het karakter van de thee altijd uniek.

In het district Kandy werden de eerste theeplantages gepland. De Ceylon-thee uit Kandy staat bekend als intens en vol van smaak.

Een geurige Ceylon-thee, met een gouden tint, komt uit het district Nuwara Eliya. Dit is een ruig berggebied met een warm en nat klimaat. Dit zorgt ervoor dat de bladeren om de 7 dagen uitlopen. Theebladeren uit dit gebied worden beschouwd als de beste. Thee uit het Uda Pussellawa district is donker en kan een lichte geur van rozen bevatten. De thee is representatief voor het district, waar zware regenval en mist domineren. Dit zorgt voor een sterkte smaak.

Het bekende theemerk Thomas Lipton haalt zijn Ceylon thee uit de regio Uva. Ook hier regent het regelmatig, maar zorgt de droge wind voor een ander klimaat. Daardoor wordt ook de smaak van de thee zachter. Een verfrissende en tegelijk zachte thee komt uit het Dimbula gebied. De thee heeft een mooie goud-oranje tint.

In de weelderige valleien van Sabaragamuwa groeien bladeren die zorgen voor een zoete smaak, bijna karamel-achtig. Ceylon thee uit het laatste district Ruhuna staat bekend als ‘laag gekweekte thee’. Ruhana ligt in het zuiden van Sri Lanka. De thee wordt vaak volwaardig en uniek genoemd.

Omdat er zoveel verschillende Ceylon thee soorten zijn is ook het gebruik van de thee zeer divers. Je kunt van Ceylon thee op zeer veel manieren genieten. Vanwege zijn medium karakter en lichte smaak van citroen en sinaasappel is Ceylon thee zeer geschikt als basis voor ijsthee. Maar ook de warme combinatie met melk is een heerlijk manier van drinken. Melk neemt de sterke smaak weg die Ceylon thee soms kan hebben.

Natuurlijk kun je de thee ook puur drinken. Vooral als je volop wilt genieten van de verfijndere smaak van andere Ceylon theesoorten, zoals die uit Nuwara Eliya. Het zetten van de thee is eenvoudig. Reken ongeveer 2 gram thee per kopje, gebruik voor een kopje een thee-ei of een filter. Voor grotere hoeveelheden gebruik je een theepot. Schep de bladeren in de pot/ei/filter, kook water en giet dit bij de bladeren. Laat trekken tot de thee de gewenste kleur bereikt heeft.

Ceylon-thee in het kort samengevat

Ceylon-thee is een verzamelnaam van verschillende plantages. Om het eenvoudig uit te leggen: thee uit Sri Lanka heet Ceylon thee. Ceylon-thee kan vele verschillende kenmerken hebben. Over het algemeen staat het bekend als een medium zwarte thee met een vleugje citrus. Maar er bestaan vele andere Ceylon theesoorten die verfijndere kenmerken hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.