thee aanslag verwijderen

Hoe thee aanslag verwijderen?

Thee is lekker en goed voor de gezondheid, maar het heeft helaas een minder positieve werking op die stralende glazen in je kast. Zeker als je het liefst donkere thee drinkt, zoals bijvoorbeeld Earl Grey, is de kans groot dat de glazen in je kast een lelijke, bruine aanslag hebben. Maar hoe komt het dat je glazen verkleuren door thee en wat kun je ertegen doen? Dat lees je in dit artikel. Volg je de tips in dit artikel op, dan heb je die bruine aanslag in een mum van tijd verwijderd. Voor je het weet, staan je theeglazen weer te stralen in de kast.

Waar komt de aanslag vandaan?

thee-aanslag kopjeDe bruine aanslag die je glas krijgt als je een kop thee hebt gedronken, wordt veroorzaakt door tannine. Tannine wordt ook wel looistof genoemd. Hoe langer je jouw thee laat trekken, des te meer tannine er vrijkomt. Dit merk je overigens niet alleen aan de kleur van je glas, maar ook aan de smaak. Thee die lang getrokken heeft en dus veel tannine bevat, heeft een licht wrange smaak in je mond.

Tannine is overigens niet slecht. Sterker nog, het stofje heeft een rustgevende werking op je maag en darmen. Het enige nadeel van het stofje, is dat je glazen hier een bruinige aanslag van krijgen. Hoe kom je hier vanaf?

Thee aanslag verwijderen met zout

Je kunt diverse hulpmiddelen gebruiken om de aanslag in jouw theeglazen te verwijderen. Het eerste hulpmiddel heb je gegarandeerd in de kast staan: zout. Zet je theeglazen in de gootsteen en doe hier een flinke scheut zout in. Wrijf het zout vervolgens met je vingers over het oppervlak waar de vlekken op zitten. Maak je het oppervlak licht vochtig voor je gaat wrijven, dan blijft het zout beter plakken. Dit maakt het schoonmaken wat gemakkelijker en bovendien effectiever.

Heb je de vlekken goed ingewreven? Dan hoef je je glas alleen uit te spoelen met water. Je zal nu zien dat de bruine aanslag als sneeuw voor de zon verdwenen is. Blijft er nog een lichte aanslag achter? Dan herhaal je bovenstaande stappen nog een keer. In een moderne vaatwasser zit trouwens ook een zoutreservoir, dus op zich helpt dat ook al; maar je mag zeker wat extra zou toevoegen aan je kopjes voor je je vaatwasmachine aanzet!

thee aanslag zout

Thee aanslag verwijderen met soda

Een ander hulpmiddel dat je kunt gebruiken om de aanslag uit je theeglazen te verwijderen, is soda. Ook dit middeltje hebben veel mensen in huis. Om je theeglazen te reinigen met soda, laat je eerst de gootsteen vollopen met heet water. Hier doe je vervolgens een flinke hoeveelheid soda in. Zet de vieze glazen in het water met soda en laat ze hier minimaal een uur staan. Neem vervolgens een afwasborstel of spons om de bruine aanslag uit de glazen te borstelen. Spoel de glazen goed af en je bent klaar!

Thee aanslag verwijderen met steradent

Steradent is een middeltje dat mensen gebruiken om hun gebitsprothese te reinigen. Wat velen niet weten, is dat je deze tabletten ook kunt gebruiken om andere dingen in huis schoon te maken. Zoals je theeglazen met bruine aanslag. Hoe dit werkt? Simpel: vul de vieze glazen met heet water en voeg vervolgens een steradent tablet toe. Laat het tablet bruisen, laat het glas vervolgens even staan om de steradent goed zijn werk te laten doen en spoel de glazen vervolgens uit.

Is de aanslag nog niet verdwenen? Neem dan een afwasborstel of sponsje en schrob de vervuilde delen van het glas. De kans is groot dat de thee aanslag nu wel verdwijnt. Spoel je glazen goed uit voor je ze in de kast zet, want anders kan er een restant steradent in blijven zitten.

Tip: steradent maakt niet alleen je glazen schoon, maar laat ook je thermoskan weer stralen. Drink je regelmatig thee uit een thermoskan en is deze hierdoor verkleurd? Een behandeling met steradent doet wonderen!

Thee aanslag verwijderen met citroensap

Tot slot kun je ook citroensap gebruiken om thee aanslag te verwijderen. Dit doe je door het sap in de vieze glazen te doen en vervolgens met een spons de vervuilde delen van het glas te behandelen. Heb je een gevoelige huid? Draag dan plastic handschoentjes, want citroensap kan je huid uitdrogen. Zeker als je een gevoelige huid hebt, kun je hier last van hebben.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.