kopje thee drinken

International Tea Day

Happy international tea day allemaal!! Al moet ik toegeven dat het bij mij elke dag thee dag is. Vanmorgen ben ik gestart met een jasmijn thee, ondertussen heb ik ook al een earl grey gedronken en nu de avond valt schakel ik over op mijn favoriete kruidenthee: Kamille thee.

een kopje theeDe internationale dag van de thee, op 21 mei, is een relatief nieuw gegeven en werd in het leven geroepen om thee te promoten en voor de ondersteuning van duurzame teelt. Thee is na water de meest gedronken drank te wereld – hoe gek is dat? Miljoenen families leven de theeteelt. Er zijn wereldwijd wel wat heel grote – zeg maar giga mega zot grote – theevelden die in handen zijn van de grote spelers, maar toch is thee nog steeds in heel veel landen voor de kleine lokale families. Het is daarom een heel belangrijke bron van inkomsten in armere landen. Op international tea day wordt daarom extra aandacht gevestigd op het belang van thee voor armoedebestrijding.

Op deze dag worden voor de thee industrie een aantal doelen naar voren geschoven: de bestrijding van armoede, de strijd tegen honger, empowerment van vrouwen en ecologie in de sector. Dat laatste verdient zeker en vast aandacht. Het is namelijk zo dat thee bijzonder te lijden heeft onder de veranderende klimaatsomstandigheden. Thee heeft een heel specifiek klimaat nodig. Voor elke thee is dat wat anders maar thee is best veeleisend eigenlijk. Het heeft vocht maar de wortels mogen niet nat staan, het heeft de zon nodig maar ook schaduw, het mag niet te warm zijn maar zeker ook niet vriezen,.. Een verandering in klimaat doet dus al heel gauw een hele oogst in het water vallen.

Allemaal dingen om even bij stil te staan op deze dag. Maar als het aan mij ligt toch ook gewoon weer een reden om deze geweldige drank te vieren met een heerlijk kopje.

SanTHEE!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.