Muntthee

Muntthee: De complete gids over verse muntthee

Er bestaan veel verschillende theesoorten, bijna ieder land kent wel zijn eigen manier van thee drinken. Dat geldt zeker voor landen in Azië en het Midden-Oosten. Kruidenthee is eigenlijk geen thee, omdat het simpelweg van kruiden is gemaakt, en niet van de theeplant. Toch is kruidenthee de laatste jaren erg populair geworden in Nederland. Kijk maar eens om je heen op een terras. Vooral verse muntthee is erg in trek bij de Hollander. Een kruidendrank die een variant is op een echte theevariant uit Marokko, namelijk originele muntthee.

verse munttheeDe geschiedenis en oorsprong van munt thee

De nationale drank van Marokko is groene munt thee. Deze thee kent men in Marokko ook wel onder de namen Atay Benaana of Toearegthee. Deze thee wordt in Marokko gedurende de hele dag gedronken. Net als de Turken drinken de Marokkanen hun thee met flink wat suiker, erg zoet dus. De gangbare en oude naam voor thee in Marokko is Atai, maar men gebruikt ook wel eens de deftigere naam Chai. Chai is de Arabische naam voor thee. Net als in China en Japan, vinden ze in Marokko het thee drinken een soort ceremonie. Het zetten van de thee wordt gedaan volgens een langzaam ritueel, waarna tijdens een sobere ceremonie de thee gedronken wordt.

De basis van Marokaanse thee komt uit China. Voor de thee worden losse groene theebladeren gebruikt die Gunpowder heet. Bij deze groene thee wordt verse muntbladeren en suiker (veel) toegevoegd. Verse munt staat ook bekend onder de naam aarmunt of Nana. Tegenwoordig is verse munt overal makkelijk verkrijgbaar. Je hoeft er niet meer voor naar Turkse of Marokkaanse winkels. Iedere supermarkt op de hoek verkoopt nu verse munt. De hoeveelheid suiker die gebruikt wordt voor de thee verschilt in Marokko per regio. In het noorden van het land drinken ze het over het algemeen zoeter dan in het zuiden.

verse munt theeIn het begin van de 18de eeuw bereikte thee ook Marokko. Het was een onbekende drank die langzaam zijn intrede deed. Handel met Europa zorgde in de 19de eeuw voor een snellere opkomst van groene thee in Marokko. Hierna verspreidde het drankje en zijn populariteit snel.

In de Nederlandse horeca kennen we ook muntthee, maar dit gaat in de meeste gevallen op de verse variant. Marokkaanse thee wordt zelden geschonken. Verse muntthee is slechts een warme drank waaraan verse munt is toegevoegd. Echte munt thee is een thee op basis van groene thee (gunpowder). Hierna wordt het kruid munt bij de thee gedaan. In verse munt thee zit geen cafeïne, maar in de originele Marokkaanse munt thee wel.

De gezondheidsvoordelen van munt-thee

Munt-thee wordt traditioneel dus gedronken met veel suiker. Dit neemt helaas veel van de gezondheidsvoordelen van deze thee weg. Maar je kunt natuurlijk muntthee bereiden zoals jij dat wilt. Zo neem je de voordelen van de heerlijk frisse smaak en de gezondheid mee. Dit zijn 10 goede redenen om munt-thee te drinken:

 • De basis van munt-thee is groene thee. Van groene thee zijn veel gezondheidsvoordelen bekend. Dit komt vooral doordat groene thee veel antioxidanten bevat. Deze antioxidanten verlagen de kans op kanker, hoog cholesterol, diabetes en hart- en vaatziekten. Dit zijn slechts enkele voordelen.
 • Muntthee zorgt voor een goed geheugen. Uit een onderzoek bleek dat mensen die muntthee dronken beter scoorden voor een test. De thee verbeterd je geheugen en maakt je bovendien meer alert.
 • Munt is erg goed voor de spijsvertering. Muntthee kan je helpen als je last hebt van verstoppingen of andere spijsverteringsklachten zoals PDS (prikkelbaar darm syndroom). Muntthee zorgt voor een betere doorstroming.
 • Heb je na het stappen flink wat knoflooksaus op je shoarma gedaan? Munt helpt bij het neutraliseren van knoflooklucht. Hierdoor stink je minder uit je mond. Ook de volgende ochtend!
 • Munt-thee neemt misselijkheid weg. Dit kan erg handig als je bijvoorbeeld last hebt van reisziekte. Zet een kop muntthee in een thermobeker en neem het mee in de auto. Altijd bijdehand wanneer je het nodig hebt.
 • De sterke geur van munt zorgt ervoor dat je minder snel behoefte hebt aan iets zoets, bovendien stilt het de honger. Dit kan je helpen bij het afvallen.
 • Als je veel last hebt van stress dan kan deze thee je heel goed helpen. Ten eerste werkt de geur van munt heel rustgevend. Bovendien zorgt munt ervoor dat er minder cortisol (stresshormoon) door het lichaam wordt aangemaakt.
 • Wil je sneller van je griep of verkoudheid afkomen? Munt werk slijmoplossend dus je bent zo weer op de been!
 • Je huid wordt er mooier van. Munt helpt om een vette huid tegen te gaan. Ook krijgt je huid een flinke oppepper van een paar koppen muntthee per dag. Het gerucht gaat zelfs dat munt overbeharing tegen gaat.
 • Heb je vaak last van hoofdpijn? Thee drinken helpt dan over het algemeen heel goed, vanwege het aanvullen van de vochtbalans. Munt kan hoofdpijn echter nog iets extra verlichten, waarschijnlijk door de verkwikkende geur.
 • Klassieke munt-thee bevat cafeïne door zijn aanwezigheid in groene thee. Cafeine werkt stimulerend op de concentratie en voor je prestatie.

Hoe drink je muntthee?

muntthee drinkenWil je een heerlijke traditionele munt-thee zetten? Zet water op om te koken, zet een theepot klaar waarin je groene theeblaadjes doet of een theezakje met groene thee (het liefst gunpowder). Giet het water in de theepot en laat het 10 minuten trekken. Voeg hierna verse munt toe, gebruik hele blaadjes of gescheurde blaadjes, kneus ze iets zodat ze meer smaak en geur afgeven. Voeg een klein beetje citroensap toe. Naar smaak of wens kun je suiker, honing of suikervervangers toevoegen.

Bij voorkeur drink je deze thee natuurlijk uit een mooi Marokkaans glaasje. Maar je kunt natuurlijk ook een gewoon theeglas gebruiken.

Munt-thee in het kort samengevat

In Nederland kennen we munt-thee vooral in de verse variant. Echte munt-thee komt echter traditioneel uit Marokko. Als basis voor deze thee wordt groene thee uit China gebruikt. Daar wordt verse munt aan toegevoegd. De Marokkanen drinken deze thee erg zoet, met veel suiker. Je kunt munt-thee echter prima drinken zoals jij het wilt, zo profiteer je maximaal van de verfrissende smaak en zijn gezondheidsvoordelen.

https://www.youtube.com/watch?v=E4BqN6pCXDo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.