Oolong thee wordt al duizenden jaren geconsumeerd in China, Japan, Taiwan en andere delen van Oost-Azië. In het Westen is deze theesoort echter pas recentelijk zijn opmars begonnen. Dat is opmerkelijk want het combineert aspecten van de twee meest geconsumeerde theesoorten. Oolong thee vormt de perfecte combinatie tussen de kracht van zwarte thee en het gezonde, milde karakter van groene thee. Oolong thee heeft daarnaast een heel eigen karakter. De smaak van deze thee is houtachtig, vol en toch zacht.
Oolongthee Ontdekkingspakket - Thee.be
Ook oolong thee komt van de Camellia Sinensis
Het woord thee is in het Nederlands een beetje verwarrend. Dat komt doordat we ook kruidenmengsels als thee aanduiden. Het correcte woord voor kruidenthee is echter infusie, want alle echte thee komt van de theeplant, Camillia Sinensis. Dat geldt dus naast zwarte, groene, witte en matcha thee ook voor oolong thee. Je vraagt je misschien af hoe één en dezelfde plant zoveel verschillende theesoorten kan produceren. Het geheim zit hem in het productieproces.
Oolong is een half gefermenteerde thee
Het verschil tussen groene thee en zwarte thee ontstaat in het verwerkingsproces. Zwarte thee verkrijgt zijn kleur en smaak door een fermentatieproces. Om groene thee te maken worden de blaadjes enkel gestoomd en gedroogd. De fermentatiefase van oolong thee is veel korter dan die van zwarte thee, maar verder is het productieproces van deze twee soorten vergelijkbaar. Oolong thee is zo uniek omdat men precies de juiste omstandigheden nodig heeft voor het oxidatieproces. De smaak van oolong thee is zachter en karakteristieker dan zwarte thee en de gezonde bestanddelen lijken veel op die van groene thee.
De beste oolong thee wordt geproduceerd in Taiwan
Oolong thee is een specialiteit van theeproducenten uit Taiwan. In dat land alleen worden meer dan honderd verschillende varianten van deze thee geproduceerd. De beste oolong thee komt uit het gebied ten noorden van Taipei. Daar zijn de bodem en het klimaat perfect voor de productie van deze theesoort. Het geldt voor alle theesoorten dat de kwaliteit sterk afhankelijk is van de omstandigheden. Niet elke regio heeft dezelfde voor- en nadelen en daardoor zijn sommige gebieden extra geschikt voor de productie van één specifieke soort thee. Als je veel thee drinkt dan is het zeker de moeite waard om thee uit verschillende regio’s te testen zodat je leert wat de verschillen zijn en waar je voorkeur naar uitgaat.
De beste manier om oolong thee te zetten
Het zetten van thee is een vak apart. Je kunt uiteraard simpelweg kokend water over een theezakje gieten en wachten tot het water een kleurtje krijgt. Als je echter het best mogelijke resultaat wilt, dan moet je op een aantal zaken letten. Ten eerste is het beter om water te gebruiken dat de juiste temperatuur heeft. Wanneer je thee zet met water tussen de 80 en 90 graden Celsius dan komen alle smaken vrij maar wordt de thee niet bitter – wat wel gebeurt met kokend heet water. Dan wil je oolong thee slechts twee tot drie minuten laten trekken. Daarna wordt de smaak bitterder net als bij zwarte thee. Je kunt wel meerdere keren opnieuw opgieten.
Oolong uit China Tie Guan Yin AMBAR - Thee.be
Oolong thee is gezond
Evenals alle andere theesoorten bevat ook oolong thee een gezonde dosis antioxidanten. Deze stofjes helpen je lichaam om zich te reinigen en schadelijke moleculen af te voeren. Daardoor lopen je cellen minder beschadigingen op en verlangzaamt het proces van ouder worden. Antioxidanten helpen om een aantal vervelende ziektes en aandoeningen – zoals kanker, diabetes type 2 en reuma – te voorkomen. De mineralen uit oolong thee helpen daarnaast om je hart en bloedvaten gezond te houden. Kalium, calcium en magnesium dragen allemaal bij aan het ontkalken van het bloed en het reguleren van de hartslag.
Afvallen met oolong thee
Het bekendste effect van oolong thee is gewichtsverlies. Het is bewezen dat je vetpercentage vermindert wanneer je elke dag een paar koppen oolong thee drinkt. Dat komt doordat het de spijsvertering verbetert en je een energieboost geeft waardoor je meer calorieën verbrandt.