Jasmijn Thee: Wat moet je juist hierover weten

Inleiding tot Jasmijn thee

Als je van bloemige thee houdt, dan is jasmijn thee een goede keuze. Deze theesoort is oorspronkelijk afkomstig uit China. Daar wordt het al eeuwenlang gedronken. Jasmijn thee is in dit land zelfs de meest geschonken thee. In de meeste gevallen is groene thee de basis voor deze geurige drank. Soms wordt jasmijn thee ook gemaakt van theebladeren die voor witte of zwarte thee wordt gebruikt. Uiteraard zijn de bladeren afkomstig van de theeplant Camellia Sinensis. De jasmijnbloesem wordt toegevoegd tijdens het productieproces van de groene thee. Jasmijn thee smaakt licht en heeft een zoete afdronk. Daarnaast is deze gearomatiseerde thee ook nog eens heel gezond.

Hoe wordt jasmijn thee gemaakt?

Jasmijn thee wordt op een zeer zorgvuldige manier geproduceerd. Nadat de theebladeren geplukt zijn, volgt er een kort oxidatieproces. Eigenlijk gebeurt dit op dezelfde manier als het bereidingsproces van groene thee. Het proces van oxideren is korter dan dat dit bij andere theesoorten het geval is. Om dit proces af te breken, worden de bladeren van de theeplant vrijwel direct na het plukken gestoomd. De groene kleur blijft daardoor behouden. Daarna worden de bladeren gedroogd in de buitenlucht op grote rekken.

jasmijntheeDe bloesem van de jasmijnplant wordt geplukt als de knoppen van de bloem nog gesloten zijn. Het plukken van de bloesem gebeurt dan ook meestal overdag. De bloesem wordt tot aan de avond bewaard op een koele plaats. Als de bloesem zich in de avonduren opent, worden ze bij de theebladeren gelegd. Omdat thee een hoog absorptievermogen heeft, nemen de bladeren van de theeplant het aroma van de jasmijnbloesem goed op. Dit proces wordt enkele malen herhaald. Dat geldt zeker voor jasmijn thee van de beste kwaliteit. Chung Hao jasmijn thee is daar een goed voorbeeld van.

Parels van groene jasmijnthee uit China Dragon Pearls - Thee.be

Exclusieve jasmijn parels uit China, ook wel de champagne onder de thee genoemd. De bolletjes worden met de hand gerold, de smaak is delicaat en zacht. Dit zakje groene jasmijnparels bevat 50 gram theeparels.
€13,95

De verschillende soorten en smaken van jasmijn thee

Deze gearomatiseerde thee is in verschillende smaken verkrijgbaar. De oorspronkelijke jasmijn thee bevat feitelijk gezien alleen groene theebladeren en jasmijnbloesem. Wel is er een duidelijk verschil in kwaliteit. Dat heeft te maken met het productieproces van de thee. Des te vaker het proces van drogen en het toevoegen van de bloesem wordt herhaald, des te intenser het aroma en de smaak van de jasmijn thee.

Chun Hao jasmijn thee

De meest exclusieve jasmijn thee die er bestaat heet Chung Hao. Voor deze thee wordt een basis van groene theebladeren gebruikt. Deze worden geteeld in de omgeving van Fujian in China. De bloesem is afkomstig van de jasmijnplant die in de hoger gelegen gebieden groeit. Nadat de bloesem is toegevoegd aan de gestoomde theeblaadjes, mag deze 8 dagen blijven liggen. Daarnaast wordt de thee elke dag door een zeef gehaald. Chun Hao krijgt daardoor een intens aroma en een zachte smaak.

Chun Hao thee wordt in China niet dagelijks gedronken. Daarvoor is de thee gewoonweg te kostbaar. Het wordt in de meeste gevallen geschonken bij speciale of feestelijke gelegenheden, of als er gasten zijn. Voor dagelijks gebruik wordt een meer “traditionele” jasmijn thee gedronken. Het productieproces is iets minder intens, maar de ingrediënten zijn hetzelfde. Daarnaast zijn er nog meer melanges verkrijgbaar met jasmijn thee als basis. Bijvoorbeeld jasmijn thee met citroen of vanille.

Groene jasmijnthee uit China Jasmine Green AMBAR - Thee.be

Een klassieke groene Jasmijnthee uit China. Deze groene thee heeft licht fruitige ondertonen met een heerlijk bloemig Jasmijn aroma, welke het verkrijgt doordat de thee droogt op jasmijnbloemen. Dit zakje groene jasmijnthee van AMBAR bevat 90 gram theebladeren. Je kan er ook een AMBAR blik bij...
€8,95

Jasmijn thee helpt je lichaam gezond te blijven

Net zoals veel andere groene theesoorten, heeft ook jasmijn thee veel gezonde eigenschappen. Als je dagelijks een kop verse jasmijnthee drinkt, houd je jouw lichaam op een lekkere manier gezond en vitaal. We hebben de belangrijkste gezondheidsvoordelen van jasmijn thee voor je op een rij gezet. Onder het rijtje met voordelen lees je een uitgebreide toelichting:

  • reduceert spanningen en stress
  • zorgt voor een sterk immuunsysteem
  • verbetert de spijsvertering
  • werkt cholesterol verlagend
  • versnelt de stofwisseling en vetverbranding

Parels van groene jasmijnthee uit China Dragon Pearls - Thee.be

Exclusieve jasmijn parels uit China, ook wel de champagne onder de thee genoemd. De bolletjes worden met de hand gerold, de smaak is delicaat en zacht. Dit zakje groene jasmijnparels bevat 50 gram theeparels.
€13,95

Jasmijn thee werkt rustgevend bij spanningen en stress

Het aroma van jasmijnbloesem heeft een rustgevende werking op ons zenuwstelsel. Spanningen en stress kunnen op deze manier makkelijker worden gereduceerd. Het drinken van een kop jasmijn thee brengt werkt rustgevend na een dag hard werken, maar zorgt ook voor kalmte voor, na of tijdens een spannende situatie.

Jasmijn thee drinken voor een sterk afweer- en immuunsysteem

Als je weerstand te wensen overlaat, zorgen de antioxidanten in jasmijn thee voor een flinke boost. Daarmee versterk je jouw immuunsysteem waardoor je minder vatbaar bent voor invloeden van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan griep of verkoudheid. Dat komt omdat jasmijn thee veel catechinen bevat. Deze stof heeft een ontstekingsremmende werking en beschermt ons lichaam tegen virussen en bacteriën.

Een goede spijsvertering door het drinken van jasmijn thee

Een gezonde spijsvertering is belangrijk voor onze lichamelijke gezondheid. De catechinen in jasmijn thee zorgen voor een optimale darmflora. Ze activeren de antioxidanten en enzymen die nodig zijn om onze spijsvertering gezond te kunnen houden. Daarmee kun je een verstoorde darmfunctie niet alleen voorkomen, maar ook verlichten of zelfs genezen. Ook als je hinder ondervindt van maagklachten zoals brandend maagzuur of misselijkheid werkt het drinken van een kop jasmijn thee heilzaam. Jasmijn thee zorgt er ook voor dat voedsel snel en op de juiste manier wordt verteerd.

Groene jasmijnthee uit China Jasmine Green AMBAR - Thee.be

Een klassieke groene Jasmijnthee uit China. Deze groene thee heeft licht fruitige ondertonen met een heerlijk bloemig Jasmijn aroma, welke het verkrijgt doordat de thee droogt op jasmijnbloemen. Dit zakje groene jasmijnthee van AMBAR bevat 90 gram theebladeren. Je kan er ook een AMBAR blik bij...
€8,95

LDL-cholesterol verlagen met jasmijn thee

Ook het LDL-cholesterol kan verlaagd worden door het drinken van jasmijn thee. Dit cholesterol hoopt zich op in onze bloedvaten en kan beroertes en infarcten veroorzaken. LDL wordt daarom ook wel de slechte cholesterol genoemd. Als je regelmatig jasmijn thee drinkt, dan kun je het vet in je bloed verlagen waardoor het LDL-cholesterol in balans blijft. Je loopt dus een verminderd risico op ernstige aandoeningen aan hart en de bloedvaten.

Afvallen en vet verbranden door het drinken van jasmijn thee

Ook als je op een verantwoorde en gezonde manier wilt afvallen heeft jasmijn thee een heilzame werking. De hoge dosering van antioxidanten beïnvloeden de stofwisseling op een positieve manier. Daardoor kun je op een eenvoudige manier meer calorieën verbranden. Daarvoor kun je het beste een groene jasmijn thee drinken. Deze variant bevat namelijk een hoge dosering aan catechinen. Het drinken van een zwarte jasmijn thee kan een prima ondersteuning zijn als je jouw lichaam wilt ontdoen van schadelijke chemicaliën. Dit wordt ook wel detox genoemd. Zwarte thee bevat namelijk meer theaflavinen. Deze stof zorgt ervoor dat het lichaam de schadelijke stoffen makkelijker af kan voeren. Door deze ontgiftende werking zul je ook sneller afvallen.

Dragon Jasmine Green Or Tea? (10 builtjes BIO) - Thee.be

De productie van deze hoogwaardige  groene thee is een volledig ambachtelijke proces dat een maand duurt.
€6,95

Jasmijn thee zetten die fris en zoet smaakt

Om te kunnen genieten van de heerlijk zachte en zoete smaak van jasmijn thee, moet je deze theesoort wel op de juiste manier zetten. Zo voorkom je namelijk ook dat de thee een bittere of wrange afdronk krijgt. Om een perfecte kop jasmijn thee te kunnen zetten, gebruik je bij voorkeur bronwater of water dat goed gefilterd is. Als het water aan de kook is, neem je de pan van het vuur waarna je deze laat afkoelen. Kokend water heeft meestal een temperatuur van 90-100 graden.

Voor jasmijn thee is de temperatuur ideaal als deze tussen de 60-70 graden ligt. Als het water te warm is wordt de jasmijn thee te bitter. Het gekookte water 5-8 minuten laten staan is dus een must. De losse jasmijn thee kun je toevoegen aan een brede kop. Des te meer ruimte de bladeren krijgen om zich te ontvouwen, des te intenser de smaak en het aroma van de jasmijn thee. Laat het theemengsel ongeveer 2-3 minuten trekken. Natuurlijk is dit persoonlijk. Houd je van een sterke smaak, laat de jasmijn thee dan wat langer staan.

Dragon Jasmine Green Or Tea? (10 builtjes BIO) - Thee.be

De productie van deze hoogwaardige  groene thee is een volledig ambachtelijke proces dat een maand duurt.
€6,95

Bewaar jouw jasmijn thee apart van andere theesoorten

Het is belangrijk om jasmijn thee op de juiste manier te bewaren. Zo kun je er zelf langer van genieten, maar zo voorkom je ook dat andere theeën naar jasmijn gaan smaken. Deze thee geeft namelijk een intens aroma af die eenvoudig worden opgenomen door andere theesoorten. Jasmijn thee kun je dus beter niet in een theedoos met andere soorten bewaren. Daarnaast is het ook belangrijk dat je jasmijn thee donker, droog én luchtdicht bewaard.

Dat betekent dat de thee niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht of een hoge luchtvochtigheid. Dit beïnvloed de smaak van de thee en kan zelfs voor schimmelvorming zorgen als de theeblaadjes nat of vochtig worden. Ook jasmijn thee absorbeert geuren uit de direct omgeving. Vermijd dus een bewaarplaats naast kruiden of specerijen. Je kunt jasmijn thee het beste bewaren in een luchtdichte voorraadpot van glas of plastic. Zorg er daarbij wel voor dat de pot niet doorzichtig is. De voorraadpot of het bewaarblik voor jasmijn thee moet tevens goed afgedicht kunnen worden. Op deze manier kun je jouw verse jasmijn thee tot wel 6 maanden bewaren.

Jasmijn thee ontspant lichaam en geest

Als je regelmatig een kop jasmijn thee drinkt, dan voorzie je zowel het lichaam als de geest van de rust en ontspanning die het nodig heeft. De geur van jasmijn heeft een rustgevend effect op ons zenuwstelsel, en laat ons ontspannen in tijdens wanneer ons lichaam daar het meest om vraagt. Jasmijn thee is een verfrissende milde thee met een bloemig aroma. Ze werkt effectief in het voorkomen en bestrijden van verschillende lichamelijke aandoeningen en houdt ons immuunsysteem gezond.