saliethee overgang

Kruiden Thee: Wat moet je over deze thee zeker moet weten!

Inleiding tot Kruiden thee

Kruiden thee wordt niet gemaakt van theebladeren zoals dat bij groene, zwarte of witte thee wel het geval is. In feite is kruidenthee een aftreksel van verse kruiden. Elk kruid heeft als vanzelfsprekend zijn eigen unieke kenmerken en eigenschappen. Kruiden thee wordt ook wel tisane genoemd. Ook rooibosthee is een kruidenaftreksel omdat het geen bladeren bevat die afkomstig zijn van de Camellia Sinensis. Toch heeft ook kruiden thee veel gezonde eigenschappen. Daarnaast is deze theesoort in verschillende smaken leverbaar. Een gunstige bijkomstigheid is dat kruiden thee geen cafeïne bevat. Als je hier gevoelig voor bent, kun je met deze theesoort toch genieten van een heerlijke kop thee op basis van kruiden, specerijen of gedroogde planten.

Hoe en waarvan wordt kruidenthee gemaakt?

Als vanzelfsprekend wordt kruiden thee gemaakt van natuurlijke kruiden, specerijen en gedroogde planten. Deze kruiden worden meestal speciaal gekweekt om diverse melanges en aftreksels mee te kunnen maken. Na de oogst wordt de kruiden zorgvuldig gedroogd. Voordat ze tot thee kunnen worden verwerkt, worden de droge kruiden vermalen. Kruiden thee kan gemaakt zijn van één soort kruid of specerij. Een voorbeeld hiervan is kamillethee of rooibos thee. We hebben een aantal kruidenthee varianten met één kruid voor je op een rij gezet:

  • kamillethee
  • rooibos thee
  • bonenkruid thee
  • pepermunt thee
  • kaneel thee
  • brandnetel thee

Van deze theesoort zijn er tevens heel veel lekkere melanges en fusions. Verschillende kruiden en specerijen worden gecombineerd om de thee een verfijnd aroma en een specifieke smaak mee te kunnen geven. Daarnaast werken de verschillende kruiden en specerijen complimenterend en voorzien ze je van behoorlijk wat gezondheidsvoordelen. Veel kruiden theesoorten hebben namelijk ook een geneeskrachtige werking. Een bekend voorbeeld van een kruiden thee melange is sterrenmunt op basis van steranijs, zoethout en venkel.

Kruidenthee heeft geneeskrachtige eigenschappen

Al eeuwenlang wordt kruidenthee gebruikt als medicatie. Vaak worden er verschillende soorten kruiden en specerijen gecombineerd om de juiste eigenschappen te kunnen creëren. Door er een aftreksel van te maken in de vorm van thee, kan het natuurlijke medicijn makkelijker ingenomen worden. Kruiden thee wordt dus niet alleen gedronken voor de lekkere smaak, maar er worden ook mengsels gemaakt om ziektes te kunnen voorkomen en genezen. Geneeskrachtige kruiden en gedroogde planten vormen dan samen een gezonde kruiden thee. De onderstaande ingrediënten worden dan ook vaak gebruikt om geneeskrachtige kruiden thee mee te kunnen maken:

Kruidnagel

Kruiden thee met kruidnagel kan heel uitgesproken smaken. Er wordt dan ook maar weinig van deze specerij toegevoegd om de gewenste uitwerking te krijgen. Kruiden thee met kruidnagels zit vol met antioxidanten, werkt pijnstillend en ontstekingsremmend.

Munt

Ook muntthee is een kruiden thee. De zachte frisse smaak is niet alleen heel aangenaam in de mond, maar heeft ook een rustgevende werking op ons darmstelsel. Muntthee kan daarom prima worden gedronken bij overgevoeligheid van de maag of misselijkheid.

Kamille

Kruiden thee met kamille zorgt voor meer ontspanning. Omdat het geen cafeïne bevat en een rustgevende werking heeft, kan deze thee ook gedronken worden voor het slapen gaan. Het brengt de darmen tot rust, verlicht krampen en werkt tevens verzachtend bij keelontstekingen. Er wordt dan meestal gespoeld met kruidenthee met kamille.

Lindebloesem

Lindebloesem in kruiden thee reduceert spanningen en stress. Daarnaast werkt dit kruid ook heilzaam bij verkoudheden, griep en bronchitis. Kruiden thee met lindebloesem kan tevens veilig door kinderen gedronken worden. Deze theesoort werkt ook verlichtend bij darm- en menstruatiekrampen.

Een lekkere kruiden thee op elk moment van de dag

Kruiden thee bevat geen looizuur of cafeïne. Dat komt omdat de thee niet afkomstig is van de theeplant, maar wordt gemaakt van gedroogde kruiden, specerijen en plantensoorten. Ook bloemknoppen worden vaak verwerkt in kruidenthee. Elke thee krijgt daardoor zijn eigen uitgesproken geur en smaak. Ook de eigenschappen zijn per soort kruiden thee verschillend. Natuurlijk afhankelijk van de ingrediënten. Omdat deze theesoort geen cafeïne en theïne bevat, kan kruiden thee ook gedronken worden door mensen die hier gevoelig voor zijn.

Bijvoorbeeld als je moeite hebt met in slaap komen of als je hinder ondervindt van andere slaapstoornissen. Let wel goed op welke kruiden thee je kiest. Waar de één een verkwikkende werking heeft, zorgt de ander juist voor totale rust en ontspanning. Dat geldt ook voor vrouwen die zwanger zijn. Tijdens je zwangerschap is het soms beter om bepaalde kruiden te vermijden, omdat ze een afdrijvende werking kunnen hebben. Laat je dus goed informeren als je tijdens de zwangerschap wilt genieten van een kop kruiden thee.

salietheeHoe zet je een perfecte kop kruiden thee?

Genieten van een kop kruiden thee begint met het opzetten van gefilterd water of bronwater. Dit bevat namelijk geen kalk of zout wat de smaak van de kruidenthee aan zou kunnen tasten. Nadat het water gekookt is, laat je dit ongeveer 3-5 minuten afkoelen in de theepot. Je wacht dus nog even met het toevoegen van de kruiden. Zo voorkom je dat de blaadjes of het kruidenmengsel te warm worden, waardoor de thee bitter kan gaan smaken. De kruidenthee kun je toevoegen door het gebruik van een theezeef of een thee-ei. Afhankelijk van hoe groot de theepot is en hoeveel thee je wilt zetten, gebruik je 3-5 gram kruiden. Bij sterk smakende kruiden, zoals bijvoorbeeld munt, kun je wat minder gebruiken.

Laat de melange ongeveer 3-5 minuten trekken. Bevat jouw kruiden thee veel zaden? Verleng de tijd dan met nog eens 3-4 minuten. Thee melanges met zaden hebben langer nodig om hun smaak en aroma los te kunnen laten. Kruiden thee kun je best lang bewaren. Mits je dat op de juiste manier doet natuurlijk. Als je een lucht- en waterdichte pot gebruikt, blijft de thee tot wel één jaar na aankoop houdbaar. Zorg er wel voor dat de thee niet in direct contact met zonlicht komt en dat je de kruiden thee op een koele en donkere plaats bewaard.

Koude kruidenthee als gezonde dorstlesser

Kruiden thee kun je ook prima koud drinken. Bijvoorbeeld door er zelf ice tea van te maken. Deze koude drank behoudt zijn unieke kruidige smaak, terwijl het perfect werkt als gezonde dorstlesser. Zonder kunstmatige geur, kleur, smaakstoffen of suikers natuurlijk. Je kunt zelf eenvoudig ijsthee maken van kruiden thee. Je kunt een pot kruidenthee een nacht laten trekken, om dit de volgende dag in combinatie met ijs te drinken als ice tea. Wil je niet te lang wachten? Dan kun je jouw warme kop kruidenthee ook af laten koelen. Eventueel kun je er ijs, citroen of zelfs limoen aan toevoegen voor een extra verfrissing.

Omdat deze thee met diverse kruiden en specerijen gemaakt kan worden, wordt kruiden thee ook veel gebruikt als sportdrank. Voor het sporten kan het voor een lekkere energieboost zorgen door het toevoegen van bijvoorbeeld ginseng. Ook na het sporten zorgt kruiden thee voor een goed herstel van de spieren. Dat komt omdat groene thee als basis wordt gebruikt. Deze theesoort bevat naast vitamine C ook thebromine en thephylline.  Deze stoffen zorgen ervoor dat je geen last krijgt van spierpijn en dat de verzuring op de juiste manier kan worden afgevoerd.

Mag iedereen kruidenthee drinken?

In principe mag iedereen kruiden thee drinken. Van jong tot oud. Let alleen wel op met het drinken van kruiden thee als je in verwachting bent.  Kruidige theesoorten die je dat het beste kunt vermijden zijn kaneelthee, thee met zoethout zoals bijvoorbeeld sterrenmunt en kruidenthee met anijs en venkel. Gelukkig zijn er ook voldoende kruiden theesoorten die je wél rustig mag drinken tijdens je zwangerschap. Ze dragen zelfs bij aan de gezondheid van moeder en kind. Voorbeelden daarbij zijn alle groene theesoorten, brandnetel, munt en citroenthee.

Ook kamille thee kun je veilig drinken tijdens de zwangerschap.  Ook als je snel last hebt van een hoge bloeddruk kun je sommige soorten kruidenthee beter met mate drinken. Dat geldt bijvoorbeeld voor melanges met zoethout. Dit extract bevat een stofje wat ervoor zorgt dat het lichaam makkelijker vocht vasthoudt. Als je al last hebt van een verhoogde bloeddruk, kun je kruiden thee met zoethoutextract dus beter vermijden. neem in plaats daarvan kamille of lindebloesemthee.