Matcha thee: De complete gids over Matcha-thee

De oorsprong van matcha thee

Matcha is afkomstig uit Japan. Toch wordt er ook matcha verkocht dat afkomstig is uit een ander land. Hoewel de thee wordt gezien als matcha thee, is de enige echte matcha afkomstig uit Japan. Wanneer de thee afkomstig is uit een ander land, mag het geen matcha thee worden genoemd maar wel groene thee.

Oorspronkelijk komt matcha uit China. Al in de achtste eeuw werd in China matcha thee gedronken, omdat het veel gezondheidsvoordelen zou hebben. De Chinezen sneden van grote blokken groene thee kleinere blokjes. Deze kleinere blokjes vermaalden ze vervolgens tot matcha poeder. Dit matcha poeder kon gemengd worden met heet water, waardoor matcha thee werd gemaakt.

De Chinese monniken kwamen steeds meer achter de voordelen die het drinken van matcha thee met zich mee bracht. Hierdoor werd na een tijdje de matcha thee meegenomen naar Japan door Myoan Eisai. Hij was een zenboeddhist die veel voordelen ervaarde van matcha thee gedurende het mediteren. Doordat het hem zoveel had gebracht, wilde hij dat meer mensen deze voordelen konden ontdekken. Op deze manier is de matcha thee uiteindelijk ook in Japan een groot succes geworden.

Wat is matcha?

Matcha Poeder en SetMatcha is fijn poeder gemaakt van groene thee. Deze groene thee is niet bewerkt, waardoor alle essentiële voedingsstoffen nog aanwezig zijn in de bladeren van de thee. Doordat de bladeren van de matcha niet worden verhit of bewerkt bij de productie, blijft de matcha zeer sterk en behoudt het alle gezondheidsvoordelen. Voordat de matcha plant geplukt wordt, dient de plant uit het zonlicht worden gehaald. In de schaduw wordt de matcha gifgroen. Deze kleur wordt veroorzaakt door het produceren van chlorofyl van de plant.

Matcha werd al eeuwen geleden gedronken door boeddhistische monniken, omdat het ze scherp houdt gedurende de meditatie. Ook kan het je kalm maken en het kan je helpen om meer focus te hebben in het leven. Dit zijn allemaal erg aantrekkelijke voordelen, maar de voordelen worden door ieder persoon anders ervaren. Hierdoor is het het beste om zelf de matcha uit te proberen om er achter te komen welke voordelen het jou kan bieden.

De gezondheidsvoordelen van matcha

Het drinken van matcha kan vele voordelen bieden. Dit komt doordat matcha bestaat uit vele vitamines, antioxidanten, aminozuren en mineralen afkomstig uit de gemalen bladeren van de matcha plant. Een kop matcha bevat hierdoor meer mineralen en antioxidanten dan een kop groene thee. Het is jammer dat vele mensen deze mineralen en antioxidanten weggooien, omdat het water de waardevolle stoffen onttrekt van de groene thee. De goede stoffen blijven namelijk achter in de bladeren van de thee. Om alle goede stoffen uit de groene thee binnen te krijgen, kun je het beste matcha drinken. Op deze manier kun je het maximale voordeel eruit halen. Laat je normale kop groene thee maar staan en kies voortaan voor een kop matcha.

Matcha TheeVerschillende gezondheidsvoordelen van matcha zijn het voorkomen van verschillende ziektes, het verlagen van het cholesterol en de bloedsuikerspiegel, het geven van een energie boost die wel vijf uur lang kan duren, het verbeteren van het humeur en de concentratie, het stimuleren van het metabolisme en het verbranden van vele calorieën, het bevatten van antioxidanten, vezels, chlorophyl en vitamines en het bevatten van zink, magnesium, chromium, selenium en vitamine C. Hoewel er vele voordelen verbonden zijn aan het drinken van matcha, bestaan er ook een aantal nadelen. Zo kan matcha zeer duur zijn in Nederland. Zeker wanneer je matcha wilt aanschaffen die van erg goede kwaliteit is en afkomstig is uit Japan, kan het drinken van matcha zeer prijzig zijn. Bovendien kan matcha in Nederland moeilijker te verkrijgen zijn dan in bijvoorbeeld landen als Japan of China. Daarnaast is het makkelijk om voor de gek gehouden te worden door goedkopere aanbieders van matcha. Zij kunnen je verleiden met goedkopere varianten van matcha die even veel gezondheidsvoordelen en effect zouden hebben als oorspronkelijke matcha. Toch is de kwaliteit van de matcha vaak slecht, wordt er veel suiker aan de matcha toegevoegd en wordt de matcha sterk bewerkt. Op deze manier wordt het drinken van matcha een stuk minder gunstig voor je gezondheid.

Hoe drink je matcha?

Het maken van matcha doe je uiteraard met het juiste matchapoeder. Je kunt controleren of je over het goede matchapoeder beschikt door te kijken naar de kleur. Wanneer de kleur van het poeder erg groen is en het vettig aanvoelt, is de kans groot dat je over het juiste poeder beschikt. Ook ruikt het echte matchapoeder vaak frisser dan het neppe matchapoeder. Wanneer de matcha erg droog aanvoelt, is de kans groot dat je neppe matcha hebt aangeschaft. Bovendien heeft neppe matcha vaak een wat doffere kleur en heeft het geen felgroene kleur. De geur van neppe matcha is ook anders, omdat het muffer ruikt en soms wat zoeter ruikt door alle zoetigheid die er aan toegevoegd is.

Matcha Thee DrinkenHoewel het controleren van de matcha lastig kan zijn, is het bereiden van de matcha zeer eenvoudig. Het is mogelijk om matcha te bereiden op verschillende wijzes. Zo kun je matcha met havermelk maken, maar ook met andere soorten melk zoals amandelmelk of soyamelk. Ook is het mogelijk om het met water te bereiden.

Hieronder wordt in verschillende stappen uitgelegd hoe je het beste matcha kunt bereiden. Op deze manier wordt het maken van matcha een eenvoudige klus.

De stappen voor het maken van matcha thee:

  • Maak gebruik van een brede kom. Gebruik geen normale theekop, want die zijn vaak te smal om matcha mee te bereiden.
  • Schep één theelepel van het matchapoeder in de brede kom.
  • Voeg een scheutje water toe aan het matchapoeder en roer het goed samen totdat je een egaal papje hebt.
  • Kook ongeveer 100 ml water en laat het afkoelen tot ongeveer 80 graden celcius. Giet het afgekoelde water vervolgens in de kom bij het egale papje.
  • Meng de matcha door middel van een kloppertje. Door een M beweging te maken, is het mogelijk om een mooie schuimlaag op de thee te creëeren.
  • Wanneer je beschikt over een mooie schuimlaag is de thee klaar. Geniet ervan!

Matche Thee: een korte conclusie

Al met al is matcha thee een thee die oorspronkelijk afkomstig is uit China, omdat het daar is ontdekt door boeddhistische monniken. Vervolgens is de matcha verspreidt naar Japan, waardoor tegenwoordig de échte matcha afkomstig is uit Japan. De matcha beschikt over vele gezondheidsvoordelen. Hoewel er ook wat nadelen aan verbonden zijn, wegen deze zeker niet op tegen alle voordelen. Zo kan matcha wat prijzig zijn, maar wanneer je alle gezondheidsvoordelen op een rijtje zet, is het het zeker wel waard.

Denk hierbij aan het verbeteren van de concentratie, het humeur, het geven van een wel vijf uur durende energieboost en het voorkomen van vele ziektes. Ook kan matcha bijdragen aan het verbranden van vele calorieën en het stimuleren van het metabolisme en nog veel meer. Hoewel het moeilijk kan zijn om erachter te komen of je over het juiste matchapoeder beschikt, is het bereiden van de thee zeer eenvoudig. Ook is het mogelijk om matcha op verschillende manieren te bereiden, bijvoorbeeld met melk zoals havermelk, soyamelk, amandelmelk of gewone koemelk. Zo is er voor ieder wat wils. Kortom zijn er voldoende redenen om de thee eens uit te proberen!