zwarte thee

Zwarte Thee: Alles wat je hierover moet weten

Een korte introductie tot Zwarte thee

Zwarte thee wordt wereldwijd het meest gedronken. In zijn pure variant, maar ook als basis voor heel veel andere theesoorten. Zwarte thee komt oorspronkelijk uit China, maar ook in landen zoals Indonesië, India en zelfs Afrika wordt zwarte thee verbouwd. In het land van herkomst wordt deze theesoort aangemerkt als rode thee. Deze theesoort werd als eerste geïntroduceerd in de westerse wereld en verantwoord hier nog steeds ruim 90% van het marktaandeel. Zwarte thee is leverbaar in heel veel verschillende soorten, blends en smaken. Daarnaast heeft het behoorlijk wat gezonde eigenschappen.

Het productieproces van zwarte thee

zwarte theeDe bladeren van zwarte thee zijn, net zoals die van veel andere theesoorten, afkomstig van de Camellia Sinensis. Deze theeplant groeit in het vochtige en warme klimaat van China, Afrika en Indonesië. De theeplantages die het hoogst gelegen zijn, produceren de mooiste kwaliteit thee. Dat komt omdat de theeplant hier langzamer groeit, waardoor de bladeren voller en rijker van smaak worden. De bladeren voor zwarte thee worden in het plukseizoen van de plant gehaald. Daarna worden de bladeren uiterst zorgvuldig gekneusd. Vaak gebeurt dit door de blaadjes te rollen. Doordat de nerven breken en openbarsten, komen zowel de sappen als de enzymen die zich in de theeblaadjes bevinden vrij. Op dat moment treedt het oxidatieproces in. De bladeren krijgen hun zwarte kleur als de vrijgekomen enzymen worden blootgesteld aan zuurstof. Het oxideren wordt vervolgens stilgelegd door de theeblaadjes te drogen. Wat overblijft is een zwart mengsel van gedroogde bladeren met een intense geur en smaak.

Zwarte thee als basis of als heerlijke blend

Er zijn heel veel verschillende soorten zwarte thee. In veel gevallen wordt deze theesoort als basis gebruikt voor andere theeën. Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld kruidenthee of fruitthee. Maar, ook Earl Grey, English Breakfast én Ceylon zijn voorbeelden van zwarte thee. De meest bekende zwarte theesoorten zijn:

Earl Grey

Deze zwarte theesoort is bij veel mensen favoriet. Dat komt omdat er bergamot wordt toegevoegd aan deze blend. Daardoor krijgt de thee een frisse citrussmaak. Deze zwarte thee is, zoals de naam al doet vermoeden, vernoemd naar de Engelse premier Charles Grey. Hij was een vooraanstaand staatsman uit de 17e eeuw. De reden waarom is nog altijd onduidelijk. Het verhaal gaat dat Grey een Mandarijnse jongen van de verdrinkingsdood had gered, tijdens een bezoek aan Azië. Opmerkelijk is wel dat de Britse premier nooit één voet op Chinese bodem heeft gezet.

Earl Grey - Houseoftea.nl

Een klassieke thee die al dateert van 1833. Olie van bergamot wordt toegevoegd aan zwarte thee met een uniek en fris aroma als resultaat. Mooi amber kleurig en heerlijk van smaak.
€4,95

English Breakfast Tea

Veel mensen denken dat dit een Engelse theesoort is, maar niets is minder waar. Ook deze zwarte thee komt oorspronkelijk uit China. Deze thee wordt heel veel gedronken om zijn vrij neutrale smaak. Als vanzelfsprekend overwegend bij het ontbijt. Deze klassieke theesoort heeft geen blend. Dat wil zeggen dat de thee geen toevoegingen heeft.

English Breakfast - Houseoftea.nl

Klassieke zwarte thee blend die Assam thee en Sumatra thee combineert. Het resultaat is een sterke thee, traditioneel van smaak. Een zakje bevat 100 gram thee.
€4,35

Ceylon thee

Ceylon thee vindt zijn oorsprong niet in China maar in Sri Lanka. Ceylon is een makkelijke thee die zacht van smaak is. De typerende smaak van Ceylon is afkomstig van citrus blaadjes. Dit geeft een frisse smaak af deze zwarte thee makkelijk weg drinkt. Over het algemeen is Ceylon thee wat lichter van kleur dan we gewend zijn bij Earl Grey of English Melange.

Ceylon Pettiagalla - Houseoftea.nl

Een zwarte thee uit Sri Lanka met een zeer vol aroma. Een zakje bevat 100 gram thee.
€5,95

In het land van herkomst zijn er nog veel meer zwarte theesoorten bekend. In veel gevallen worden deze theeën vernoemd naar het gebied waarin ze geteeld en geoogst worden. Elke thee kent zijn eigen specifieke bereidingsproces. Elke zwarte theesoorten die in China en India veel gedronken worden, maar in de Westerse beschaving minder bekend zijn:

  • Lapsang souchong: deze zwarte thee is kenmerkend door zijn rokerige aroma en smaak. Dat komt omdat de bladeren traditioneel worden gedroogd boven een vuur van naaldbomenhout. Lapsang souchong is afkomstig uit China.

Lapsang Souchong - Houseoftea.nl

Een Chinese zwarte thee met een zeer unieke en rokerige smaak. Een zakje bevat 100 gram thee.
€6,95
  • Assam: deze zwarte theesoort komt oorspronkelijk uit India. De drank heeft de onmiskenbare smaak van mout. Deze zwarte thee wordt vooral na een maaltijd gedronken, omdat het een vrij zware en sterke smaak heeft.

Assam Mokalbari: zwarte Assamthee kopen - Houseoftea.nl

Een zwarte thee, geplukt tijdens de 2de plukperiode op één van de top theeplantages in de Assam regio (India). Een zakje bevat 100 gram theebladeren.
€9,99
  • Darjeeling: deze thee is ook vrij bekend in de Westerse beschaving. De drank is vernoemd naar de West-Bengaalse regio in India waar de zwarte thee verbouwd en geteeld wordt. De smaak van Darjeeling thee is vooral kruidig met tonen van fruit.

Darjeeling - Houseoftea.nl

Een zwarte thee uit India met de kenmerkende smaak van Darjeeling en een lichte nasmaak. Zeer vol van aroma, maar ook lekker pittig en een beetje zoet. Een zakje bevat 75 gram thee.
€7,50

De juiste bereidingswijze voor een heerlijke kop zwarte thee

Zwarte thee op de juiste manier bereiden is niet moeilijk. Het enige waar je rekening mee moet houden is een thee-ei of een houder die breed en ruim genoeg is. Des te meer ruimte de bladeren krijgen tijdens het trekken, des te meer geur en smaak de blaadjes loslaten. Het zetten van een kop zwarte thee begint natuurlijk met het koken van gefilterd water. Dit water is minder hard waardoor het de smaak van de thee niet beïnvloed. Zodra het water aan de kook is, heeft het een temperatuur van 100 C. Laat het water vervolgens afkoelen naar 90-95 graden. Dit kun je het beste doen door het water 2-3 minuten te laten rusten. Nadat je het gekookte water in de kop hebt geschonken, kun je de theehouder met zwarte thee toevoegen. Voor een gemiddeld sterke kop thee is 3-4 minuten trekken voldoende. Wil je een meer intensere smaak? Kies dan voor een trektijd van tussen de 4-6 minuten.

Tips voor het bewaren van zwarte thee

De kwaliteit van zwarte thee heeft niet altijd te maken met de wijze waarop de bladeren geteeld, geplukt of bereid worden. Ook de manier waarop je thee bewaard heeft veel invloed op de geur, smaak en gezondheidsaspecten. Dat geldt zeker voor zwarte thee. Deze theesoort kun je tot wel één jaar bewaren, mits je dat op de juiste manier doet natuurlijk. We geven je dan ook graag een aantal handige tips voor het bewaren van zwarte thee:

  • zwarte theebladeren zijn, net zoals andere theesoorten, gevoelig voor vocht. Zorg er dus altijd voor dat je zwarte thee op een droge plaats bewaard waar de luchtvochtigheid laag is. Als de bladeren nat of vochtig worden, vormen ze een uitstekende voedingsbodem voor schimmels en gisten. Dit heeft als gevolg dat jouw zwarte thee snel bederft of zelfs rottingsverschijnselen gaat vertonen.
  • bewaar zwarte thee bij voorkeur apart van andere voedingsmiddelen, of producten die een sterke geur afgegeven. De zwarte theebladeren hebben namelijk een hoog absorptievermogen waardoor ze heel snel geuren opnemen. Dit heeft natuurlijk invloed op de smaak van jouw kop zwarte thee. Een luchtdichte pot op een plaats waar je geen andere voedingsmiddelen bewaard is daarom de beste keuze.
  • als je zwarte thee lang wilt bewaren, dan is het verstandig om de pot waarin je de thee bewaard regelmatig aan te vullen. Des te meer ruimte er komt in de voorraadpot, des te meer invloed de zuurstof heeft op de kwaliteit van de zwarte thee. Regelmatig aanvullen is dus aan te raden.

Zwarte thee is gezond en bevat geen calorieën

Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat zwarte thee een gunstig effect heeft op onze gezondheid. Omdat het geen calorieën bevat, past zwarte thee ook heel goed in een verantwoord leefpatroon, of als je wilt afvallen. Daarnaast heeft zwarte thee nog een aantal goede eigenschappen die bijdragen aan onze lichaamsgezondheid:

Zwarte thee bevat antioxidanten

Antioxidanten beschermen de cellen in ons lichaam en zorgen ervoor dat vrije radicalen (schadelijke afvalstoffen) makkelijker afgevoerd kunnen worden. De antioxidanten-werking van zwarte thee wordt veroorzaakt door polyfenolen. Ze dragen niet alleen bij aan de algehele gezondheid van ons lichaam, maar verminderen ook het risico op ernstige of chronische aandoeningen.

Zwarte thee werkt cholesterol verlagend

Deze theesoort verlaagd tevens het slechte cholesterol in ons lichaam. Deze groep wordt ook wel het LDL-cholesterol genoemd. Dit zorgt voor dichtgeslibde aderen waardoor de kans op beroertes toeneemt. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat het drinken van 4 tot 5 koppen zwarte thee per dag al bijdraagt aan het verlagen van het LDL-cholesterol. In sommige gevallen zelfs met meer dan 10%.

Zwarte thee bevordert de darmfunctie

Ook het darmstelsel en ons immuunsysteem hebben baat bij het drinken van zwarte thee. Dat komt mede door de aanwezigheid van polyfenolen, maar ook omdat zwarte thee een anti-microbacteriële uitwerking heeft op onze darmflora. Schadelijke stoffen in de darmen worden uitgeschakeld waardoor ze minder invloed hebben op de darmfunctie én ons algehele immuunsysteem.

Zwarte thee verbetert het concentratievermogen

Zwarte thee bevat cafeïne. Niet zoveel als koffie, maar wel voldoende om het concentratievermogen op een positieve manier te kunnen beïnvloeden. Belangrijker nog is dat zwarte thee L-theanine bevat. Dit stofje behoort toe aan de groep aminozuren. L-theanine zorgt voor een goede hersenfunctie en hersenactiviteit. Je bent niet alleen alerter, maar kun je daardoor ook beter concentreren.

Het cafeïnegehalte in zwarte thee

Zwarte thee bevat gemiddeld 30 mg cafeïne per flinke kop. Wel is het zo dat zwarte thee uit China minder cafeïne bevat dan wanneer deze afkomstig is uit Afrika. Dat heeft met de theeplant te maken. In China wordt er vooral zwarte thee gemaakt van de Camellia Sinensis. In Afrika gebruiken ze Assamica om thee te maken. Deze plant bevat van nature meer cafeïne. De hoeveelheden kunnen wel tot 30% meer zijn. Toch bevat een kop koffie nog altijd meer cafeïne dan een kop zwarte thee. Je hoeft bij een normale inname dus niet bang te zijn voor nadelige gezondheidseffecten.