Engelse Thee

Engelse thee: een complete introductie

Thee komt oorspronkelijk uit China. Daar wordt al sinds duizenden jaren thee gedronken. Volgens een Chinese legende ontdekte Shennong 5000 jaar v.Chr. al de eerste thee, in een bos. De bladeren van een theestruik kwamen in een pan met heet heet water terecht. Zo ontstond een heerlijke geur en werd de thee ontdekt.

Volgens de boeddhisten zijn theeblaadjes pas veel later ontstaan. Ze zouden zijn ontstaan uit de oogleden van een Indiase monnik, genaamd Bodhidharma. Deze monnik introduceerde ongeveer 500 na Chr. het Zenboeddhisme.
De monnik zou, volgens de legende, zijn oogleden eraf hebben geknipt om niet meer te kunnen slapen.

Hoe de thee naar Nederland kwam:

We weten dus niet precies hoe en wanneer de eerste thee is ontstaan, maar in 1559 wordt thee als eerste genoemd in de Westerse literatuur.
In 1559 verscheen een samengesteld boek in Venetië, gemaakt door Giambattista Ramusio. De titel was “Navigatione et Viaggi” en het boek bevatte verschillende reisverhalen.
Zo stond er een verhaal in van een Perzische koopman, Hajji Mohammed. De koopman was naar China geweest en had de “Chiai Catai” leren kennen. Chiai Catai was een drank bereid door bladeren te koken in water. Destijds stonden deze bladeren nog niet bekend als theebladeren.
Later, ergens in de tweede helft van de 16e eeuw, beschreven meerdere Portugese en Italiaanse geestelijken hun ervaring met het drinken van thee.
Rond 1610 kwam de eerste, kleine, hoeveelheid thee naar Nederland. Het was toen nog heel zeldzaam.
Pas later, in de 17e eeuw, werden er grotere hoeveelheden thee naar Nederland getransporteerd. En nog veel later, pas in de 18e eeuw werd thee drinken steeds meer gangbaar in Nederland. Wel werd de thee toen alleen gedronken door rijke mensen en was thee nog een dure drank.

thee engeland

Het productieproces:

Het hele proces begint bij de jonge theeblaadjes van een struik. Een struik uit het Camellia geslacht. De struiken groeien in een warm en vochtig klimaat. Dit klimaat vinden we in China, Kenia, Sri Lanka en India. Deze landen samen zorgen voor 75% van de theeproductie wereldwijd.
theevelden productieHet klimaat is het belangrijkste voor de smaak en kwaliteit van de thee. Zo hebben de theeplanten regelmatig water nodig. Als het te lange tijd droog blijft veranderd de smaak.
Sommige planten kunnen 20 meter hoog worden. Op de theeplantage worden ze altijd gesnoeid op 1.20 meter. Zo kunnen de plukkers er goed bij en kunnen de knoppen goed groeien.

Tijdens het plukken worden de blaadjes zorgvuldig geselecteerd. Niet alleen de blaadjes worden geplukt. De knop met 1, 2 of 3 blaadjes wordt tegelijkertijd geplukt.
Zwarte thee wordt gemaakt van de jonge thee scheuten. Ze pakken hierbij meestal een knop en de eerste blaadjes.
De verse blaadjes worden 8 tot 12 versneld verwelkt, op planken of in bakken. Dit proces noemen ze verflensen.
De blaadjes moeten daarna stuk gemaakt worden, dit laat enzymen vrijkomen voor oxidatie. Dit kan door de blaadjes te walsen of ze worden gesneden door een machine.
Vervolgens willen ze het oxidatieproces op precies het goede moment laten stoppen. Dit zorgt voor de juiste smaak. Hiervoor zullen ze de blaadjes drogen, door ze langzaam te verwarmen.
Ten slotte worden de blaadjes gesorteerd op grootte. De kleine blaadjes gaan in theezakjes en de grotere worden verkocht als losse thee.

Verschillende theesoorten:

Zwarte en groene thee bevat bioactieve stoffen, zoals antioxidanten. Deze zijn goed voor de gezondheid. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze thee je bloeddruk verlaagt en de kans op een beroerte verkleint. Je hebt hier al baat bij als je 3 koppen van deze thee drinkt per dag.
Zwarte en groene thee kun je krijgen in allerlei soorten smaken. Deze thee komt altijd van de Camellia Sinensis. Ook wel de “theeplant” genoemd.
In tegenstelling tot kruidenthee, zoals rooibos of kamille. Deze theesoorten worden niet gemaakt van de theeplant, maar van planten, vruchten, bloemen, gemengde kruiden of specerijen. Kruidenthee heeft dus niet dezelfde gezondheidsvoordelen.
Sommige kruidentheeën kunnen zelfs bloeddruk verhogend zijn! Bijvoorbeeld sterrenmix en zoethoutthee. Andere kruidentheeen, zoals venkelthee en anijs, bevatten plantengifstoffen die ook niet goed voor je zijn. Van deze theeën kun je dus beter niet teveel drinken.

kopje engelse theeGezondheidsvoordelen van Engelse (zwarte) thee:

In Engelse thee zitten stoffen die hetzelfde werken als antioxidanten. Door deze stoffen heb je minder kans op chronische ziektes en het bevorderd de algehele gezondheid.
Engelse thee bevat flavonoïden, deze helpt de kans op hartziektes te verlagen.
Het lichaam bevat twee soorten lipoproteïnen. Een van deze (LDL), is een slechte lipoproteïne en vervoerd cholesterol naar de cellen in je lichaam toe. Engelse thee helpt het LDL-niveau te verlagen.
De darm bevat biljoenen bacteriën die bijdragen aan je gezondheid. In je darmen zit namelijk ook 70-80% van je immuunsysteem. In thee zitten polyfenolen en antimicrobiële eigenschappen die de darm- en immuunfunctie bevorderen.
Engelse thee drinken kan bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat Engelse thee de kans op een beroerte verlaagd.
Engelse thee is gezond en ongezoet. Het helpt je bloedsuikerniveau verlagen en het zorgt ervoor dat je lichaam insuline beter kan gebruiken.
Het kan het ontstaan van kankercellen remmen. Let wel; het kan kanker niet genezen!
In zwarte thee zit cafeïne en het aminozuur L-theanine. Deze twee stoffen dragen bij aan de verbetering van alertheid en concentratie.

Hoe drink je thee:

Het begint allemaal met het kiezen van de juiste thee. Het liefste uit een echte theewinkel. Engelse thee wordt gemaakt van zwarte theeblaadjes. De meest voor de hand liggende Engelse thee smaken zijn Earl Grey, Ceylon Thee, breakfast tea en zwarte thee.
Echte Engelse thee is een stuk sterker dan wij in Nederland verkopen. Wil je de echt sterke Engelse thee? Kijk dan naar geïmporteerde merken. Enkele merken zijn Yorkshire tea, Tetley’s en PG Tips. Uiteraard kan je ook thee zetten van losse theeblaadjes. In dit geval heb je een thee-ei nodig of een theepot met filter.
Gebruik altijd vers water. Oud water kan schilferige thee geven. Zet het water in een pot of elektrische ketel.
Gebruik je mokken om uit te drinken? Gebruik dan één theezakje per mok. Als je gebruik maakt van de theepot, dan spoel je deze eerst even met wat warm water en vervolgens doe je er per persoon een theezakje in. Het spoelen met warm water zorgt ervoor dat het theewater langer warm blijft. Indien je losse thee gebruik houd dan één theelepel per persoon aan. Plus één extra voor de theepot.

Zorg dat het water dat je gebruikt echt gekookt is. Niet warm of heet, echt gekookt. Giet het kokende water over het theezakje en roer eventjes door.
Nu moet je de thee laten trekken. Wacht dus even met het eruit halen van het zakje. Een kop thee heeft 2 minuten nodig en een pot ongeveer 3 tot 5 minuten.
Dan haal je het theezakje eruit. Niet nog even uitknijpen, dit kan een bittere smaak geven.
Geniet van je vers gezette thee!

Al met al is thee een gezonde, caloriearme, ongezoete drank. Engelse thee bevat allerlei stoffen die goed zijn voor je algehele gezondheid. Bijvoorbeeld het verlagen van de bloeddruk, gezondere darmen en verlagen van kans op chronische ziektes. Met drie koppen Engelse thee per dag kun je al baat hebben van de gezondheidsvoordelen van deze theesoort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.