da hong pao

Da Hong Pao thee voorgesteld

Da Hong Pao thee, vaak omschreven als de ‘Koning van alle thees’, heeft een fascinerende geschiedenis en een uniek smaakprofiel dat elke theeliefhebber zou moeten ervaren. Duik met me mee in de wereld van deze bijzondere oolong thee uit de Wuyi-bergen in China.

Da Hong Pao OolongDe oorsprong van Da Hong Pao

De fascinerende oorsprong van Da Hong Pao thee is verankerd in eeuwenoude Chinese legendes. Volgens overlevering werd deze thee voor het eerst ontdekt door een zieke keizerlijke ambtenaar die op doorreis was. Terwijl hij door de Wuyi-bergen reisde, werd hij ernstig ziek. De plaatselijke bewoners gaven hem een geneeskrachtige thee, die wonderbaarlijk genoeg zijn gezondheid herstelde. Uit dankbaarheid noemde de ambtenaar deze bijzondere thee ‘Da Hong Pao’, wat zich vertaalt als ‘Grote Rode Mantel’. Ter ere van deze geneeskrachtige planten beval hij dat rode gewaden rond de theestruiken werden gehangen, een teken van zijn diepe waardering en respect. Deze theestruiken kregen zo hun iconische naam en groeiden uit tot een legendarisch symbool in de Chinese theecultuur. De roem van Da Hong Pao verspreidde zich snel, en het werd al gauw een van de meest gewaardeerde en gezochte theesoorten in China en daarbuiten. De combinatie van zijn betoverende oorsprong en unieke smaak maken Da Hong Pao tot op de dag van vandaag een onvergelijkbare thee-ervaring.

Wat maakt deze thee zo speciaal?

Da Hong Pao is niet zomaar een thee; het heeft een unieke positie in de wereld van oolong thees. Wat het echt onderscheidt, is het zorgvuldige roosterproces dat het ondergaat. Dit proces onthult een rijk en gelaagd smaakprofiel dat varieert van houtachtige tot fruitige tonen, afgerond met een hint van honing. Het is een oolong thee, die een specifieke oxidatieniveau heeft tussen groene en zwarte thee in. Deze balans geeft het zowel frisheid als diepte. Daarnaast is het vermogen van Da Hong Pao om meerdere keren te worden opgeschonken, zonder smaakverlies, opmerkelijk. Dit kenmerk verhoogt de ervaring, waardoor theeliefhebbers kunnen genieten van diverse smaaknotities bij elke nieuwe opgieting. Maar het is niet alleen de smaak die het bijzonder maakt; het is ook de erfgoed en geschiedenis die het met zich meebrengt. Afkomstig uit de Wuyi-bergen, een regio bekend om zijn hoogwaardige thee, belichaamt Da Hong Pao eeuwen van Chinese theetraditie. Al deze factoren samen maken deze thee echt uitzonderlijk.

Da Hong Pao - Houseoftea.nl

Deze oolong thee groeit op rotsachtig terrein, wat maakt dat die heel mineraal is van smaak. Wordt soms ook wel rots-thee genoemd. Een zeer mooie en kostbare thee. Een zakje bevat 50 gram thee.
€14,30

Hoe bereid je Da Hong Pao?

Da Hong Pao vereist een specifieke bereidingswijze om zijn volledige smaakpotentieel te ontsluiten. Begin met fris, gefilterd water. Voor de optimale smaakervaring is het essentieel dat het water een temperatuur bereikt van ongeveer 90-95 graden Celsius. Vermijd kokend water, want dit kan de delicate smaaknotities van de thee beschadigen. Voor elke kop die je wilt zetten, neem je een theelepel van de Da Hong Pao theebladeren. Doe de theebladeren in een theepot of -infuser en giet het verwarmde water eroverheen. Laat de thee tussen de 3 en 5 minuten trekken, afhankelijk van je persoonlijke smaakvoorkeur. Een langere trektijd zal een sterkere smaak geven, terwijl een kortere trektijd een mildere smaak zal produceren. Een van de prachtige eigenschappen van Da Hong Pao is dat je de bladeren meerdere keren kunt opgieten, waardoor je verschillende smaaklagen kunt ontdekken.

Waarom is Da Hong Pao zo duur?

De prijskaart die aan Da Hong Pao thee hangt, is grotendeels te wijten aan zijn zeldzaamheid en de complexiteit van de productie. De oorspronkelijke theestruiken waaruit Da Hong Pao is ontstaan, zijn eeuwenoud en tegenwoordig produceren ze slechts een beperkte hoeveelheid thee. Deze schaarsheid maakt de thee afkomstig van deze oorspronkelijke struiken bijzonder kostbaar. Bovendien komt de meeste Da Hong Pao die we tegenwoordig vinden van klonen van deze moederplanten. Echter, het specifieke terroir van de Wuyi-bergen, waar deze thee groeit, draagt ook bij aan zijn hoge prijs. Dit terroir geeft de thee zijn unieke minerale smaak en karakter. Daarnaast is het productieproces van Da Hong Pao intensief en vereist het veel vakmanschap. Van het plukken van de bladeren tot het roosteren en oxidatieproces, elke stap wordt zorgvuldig uitgevoerd om de beste kwaliteit te garanderen. Wanneer je al deze factoren combineert – de historische waarde, beperkte beschikbaarheid, unieke groeiregio en het arbeidsintensieve productieproces – wordt het duidelijk waarom Da Hong Pao een van de duurste theesoorten ter wereld is.

Da Hong Pao - Houseoftea.nl

Deze oolong thee groeit op rotsachtig terrein, wat maakt dat die heel mineraal is van smaak. Wordt soms ook wel rots-thee genoemd. Een zeer mooie en kostbare thee. Een zakje bevat 50 gram thee.
€14,30

Kun je neppe Da Hong Pao onderscheiden?

Ja, maar het kan lastig zijn voor onervaren drinkers. Echte Da Hong Pao heeft een diepe, rijke smaak en een opvallende minerale afdronk, typerend voor thees uit de Wuyi-bergen. Vervalsingen missen vaak deze kenmerkende smaaknotities en kunnen smaken naar alledaagse oolong of zelfs zwarte thee. Het is daarom essentieel om je thee van gerenommeerde leveranciers te kopen.

Da Hong Pao thee blijft een wonder van de theewereld. Als je het geluk hebt om het te proeven, neem dan de tijd om elke slok te waarderen. Het is niet alleen een drankje, maar ook een reis door de geschiedenis en cultuur van China.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.