rooibos thee

Rooibos thee: Alles wat je zo moeten weten hierover

Overzicht van Rooibos thee

Rooibos thee vindt zijn oorsprong in Zuid-Afrika. De plant waar rooibos thee van wordt gemaakt heet Aspalathus linearis en valt onder fynbos. Hoewel het aftreksel van de blaadjes al veel eerder als drank werd gedronken, wordt het pas sinds 1930 gekweekt als theesoort. In principe is rooibos eigenlijk geen thee omdat het slechts kleine hoeveelheden tannine bevat en niet wordt gemaakt van Camellia Sinensis bladeren. Ook cafeïne is niet terug te vinden in deze theesoort. Het ontbreken van deze twee stoffen verklaart de zachte smaak van rooibos. Naast het feit dat rooibos thee lekker is om te drinken, bevat het ook veel goede eigenschappen die een positieve bijdrage leveren aan onze gezondheid.

Hoe wordt rooibos thee gemaakt?

Fynbos, en daarmee ook Aspalathus linearis, komt in het wild voor in delen van Zuid-Afrika. Vooral de regio rondom Cederberg staat bekend om de groei van deze vegetatie. De blaadjes van de plant worden zorgvuldig geplukt. Daarna worden ze platgestampt en mogen de theeblaadjes drogen en oxideren in het zonlicht. Het oxideren en fermenteren van de blaadjes in combinatie met de zon, zorgt voor de typerende rode kleur van deze thee én de smaak. Rooibos betekent dan ook letterlijk vertaalt “rood bos”. De smaak van deze theesoort is vrij neutraal en mild. De blaadjes worden niet bitter door het oxidatieproces, wat bij gewone theesoorten nog wel eens het geval kan zijn.

Groene of rode rooibos thee

In principe kent deze thee twee verschillende soorten. Hoewel ze beiden rooibos worden genoemd, verschillen ze wel degelijk van elkaar. Ze zijn weliswaar afkomstig van dezelfde plant, maar beide theesoorten worden op een andere manier bereid en verwerkt. Het verwerkingsproces bepaald dus of je te maken hebt met rode of groene rooibos thee.

Rode rooibos thee

De rode variant van rooibos thee is misschien wel de meest gedronken variant. De bladeren worden na het plukken gefermenteerd waardoor ze amberkleurig worden. Ook de geur en de smaak worden in dit proces bepaald.

Groene rooibos thee

Groene rooibos thee wordt na het plukken niet aan een fermentatie of oxidatieproces onderworpen. In plaats daarvan worden de naald-vormige blaadjes na het plukken direct kort gestoomd op een lage temperatuur. Meestal schommelt de temperatuur tussen de 40-42 graden. De bladeren behouden op deze manier hun oorspronkelijke groene kleur.

De verschillende bewerkingsprocessen zorgen tevens voor verschillen in de gezondheidsvoordelen. Groene rooibos thee behoudt veel van zijn natuurlijke voedingsstoffen, omdat deze theesoort niet gefermenteerd wordt. In principe zijn de blaadjes dus onbewerkt. Als je groene rooibos drinkt, dan krijg je dus meer antioxidanten binnen dan dat dit bij rode rooibos het geval is. Dat wil echter niet zeggen dat de rode thee ongezond is. Integendeel, rode rooibos thee bevat van nature ook een hoge concentratie aan polyfenolen en antioxidanten.

De authentieke smaak van rooibos thee

Als je kiest voor de rode, en dus meest klassieke variant van rooibos thee, dan wordt je getrakteerd op een mild en zacht aroma. De thee bevat vooral tonen van bloemen en kruiden, maar heeft tegelijkertijd ook iets rokerigs. Ook noot-achtige tonen horen thuis bij de smaak van rooibos thee. Groene rooibos thee is iets zachter, milder en minder uitgesproken van smaak. In deze thee proef je vooral grassige en kruidige smaken die niet overheersen.

Rooibos thee zetten op verschillende manieren

Genieten van een kop rooibos thee kan op elk moment van de dag. De meeste mensen kiezen ervoor om deze theesoort op klassieke wijze te drinken. Dat betekent dat het gefilterde en gekookte water een temperatuur moet hebben van ongeveer 90 graden. Afhankelijk van hoe sterk je de thee wilt drinken, laat je de rooibos 3-5 minuten trekken. Daarna verwijder je het zeefje met de blaadjes en kun je genieten van een goede kop thee.

Daarnaast zijn er ook nog andere mogelijkheden om rooibos thee klaar te maken. Deze theesoort kun je namelijk ook prima drinken als gezonde dorstlesser. Je kunt de thee dan een aantal uren laten trekken in koud water. Vaak is 6-8 uur voldoende voor een goede ice tea. De thee kun je extra laten koelen in de koelkast, maar je kunt ook ijs toevoegen.

Wil je rooibos thee drinken zoals ze dat in Zuid-Afrika doen? Voeg de thee dan toe aan het water dat je eerst aan de kook hebt gebracht. Haal de pan niet van het vuur maar laat het mengsel nog 10-20 minuten zachtjes doorkoken. Houd er wel rekening mee dat deze variant behoorlijk sterk kan zijn.

Hoe gezond is rooibos thee?

Rooibos thee heeft behoorlijk wat gezonde eigenschappen. Mits je het puur drinkt natuurlijk. Deze theesoort is ook nog eens erg voedzaam en bevat geen cafeïne of theïne. We wisten al dat deze rode thee vol zit met antioxidanten. Deze stoffen zorgen ervoor dat ons lichaam zich op een makkelijke wijze kan ontdoen van schadelijke chemicaliën en vrije radicalen. Rooibos thee bevat daarnaast ook veel vitaminen en mineralen zoals koper, mangaan, ijzer en kalium. Rooibos thee drinken draagt bij aan jouw algehele gezondheid én brengt je tevens de onderstaande voordelen:

Luchtwegen

Rooibos thee bevat een stofje dat de bronchiën wijder maakt. Dat is direct de reden waarom deze theesoort veel gedronken wordt door astma of bronchitis patiënten. Het stofje zorgt ervoor dat de luchtwegen wijder worden waardoor het inhaleren van lucht makkelijker gaat.

Diabetes

Het is bewezen dat rooibos thee effectief werkt voor diabetes type 2 patiënten. Deze thee soort bevat namelijk aspalathine wat de lichamelijke gezondheid van diabetici op een positieve manier beïnvloedt.

Huidgezondheid

Het drinken van rooibos thee draagt bij aan de gezondheid van de huid. Dat komt omdat deze thee veel AHA-zuren bevat. Ook zink is volop aanwezig in rooibos thee. Het laat onze huid ademen, zorgt voor een goede hydratatie en ondersteund de algehele huidgezondheid.

Spanningsklachten en slaapstoornissen

Het magnesium in rooibos thee zorgt ervoor dat het drankje ook gebruikt kan worden als natuurlijk slaapmiddel. Bijvoorbeeld als je last hebt van slaapstoornissen of door spanningsklachten niet goed kunt slapen. Rooibos thee werkt tevens ontspannend en rustgevend bij stress gerelateerde klachten.

Gezonde darmflora

Rooibos thee houdt de maag en darmflora gezond. Het heeft een positief effect op de spijsvertering omdat de thee quercetine bevat. Dit is een flavonoïde in de vorm van een antioxidant.

Naast de bovenstaande gezondheidsvoordelen zorgt het drinken van rooibos thee ook voor een sterke botstructuur en opbouw, helpt het pijnklachten verminderen en heeft het een ontstekingsremmende eigenschap.

Rooibos thee: sportdrank en dieetdrank in één

Deze Zuid-Afrikaanse thee bevat nauwelijks calorieën. Eén kop rooibos is amper goed voor 2 tot 3 calorieën. Daardoor past de drank perfect in een verantwoord dieet of als je wat extra kilo’s wilt afvallen. Rooibos thee heeft tevens een positieve invloed op het afbreken van vetcellen in het lichaam, maar voorkomt tevens een snelle opslag van vetten. Dat heeft te maken met aspalathine. Deze stof houdt het stresshormoon, wat ook wel cortisol wordt genoemd, in balans. Cortisol zorgt er namelijk voor dat vet in het lichaam wordt opgeslagen.

Rooibos thee is van nature vrij zoet. Dat betekent dat je geen extra suiker of zoetstoffen hoeft toe te voegen aan de thee. Daarmee is deze theesoort een prima vervanger voor koolzuurhoudende dranken met veel (dikmakende) suikers. Omdat rooibos thee van nature mineraalhoudend is, kan het ook worden gebruikt om het herstel na het sporten te bevorderen. Door het drinken van rooibos worden mineralen zoals natrium, ijzer en zink weer snel aangevuld.

Gezonde recepten met rooibos thee

Rooibos thee kun je niet alleen drinken, je kunt het ook verwerken in diverse lekkere en gezonde maaltijden. In Zuid-Afrika wordt de thee door zijn zoete smaak veel gebruikt in nagerechten, maar ook in hartige sauzen en dressings. De thee kan in een gemalen variant gebruikt worden, maar ook in zijn geheel. Rooibos thee laat zich bijvoorbeeld prima lenen voor het stoven van kipgerechten. Tegenwoordig wordt de thee ook veel verwerkt in taarten, cakes, smoothies én koffie. Voor latte’s met rooibos thee poeder zorgen voor een ware smaaksensatie.

Zuid-Afrikaanse groene of rode thee

Zeg je rooibos thee, dan proef je Zuid-Afrika. Of je nu kiest voor groene of rode rooibos, elke kop is een traktatie. Als je nog niet zoveel ervaring hebt met het drinken van deze thee, dan is het aan te raden om te beginnen met het drinken van groene rooibos thee. Deze smaak is iets zachter en minder uitgesproken dan die van de rode thee. Dat komt omdat groene rooibos anders wordt bereid dan rode rooibos thee. De bladeren worden alleen gestoomd en niet gefermenteerd. In alle gevallen ben je zeker van een kop thee met flinke gezondheidsvoordelen. Rooibos thee wordt ook wel eens verkocht als kruidenthee. Dat komt omdat deze theesoort gemaakt wordt van kruiden en gedroogde bladeren van andere planten. Rooibos thee is dus in principe een kruidig aftreksel of melange. Desalniettemin zijn de gezondheids voordelen van zowel groene als rode Zuid-Afrikaanse rooibos thee niet minder.