Wat is Witte thee?
Hoewel witte thee eigenlijk pas sinds de jaren ‘90 bekend is in Europa, bestaat het al veel langer. De thee is afkomstig China en werd omstreeks 1000 na Christus ontdekt. Het wordt voornamelijk gekweekt in de provincie Fujian, aan de Zuidoostkust. Alleen de toenmalige keizer mocht de exclusieve thee drinken. Pas veel later, toen witte thee betaalbaarder werd, maakte het gewone volk kennis met deze theesoort. Anders dan bij andere theeën, wordt witte thee gemaakt van de eerste knopjes die aan de theeplant groeien. Deze worden minimaal bewerkt waardoor de thee fris en mild smaakt. Hoewel de meeste witte thee afkomstig is uit China, worden de jonge knoppen ook geplukt in Sri Lanka, India, Taiwan en Nepal.
Witte thee wordt gemaakt van de jongste knoppen van de theeplant
In tegenstelling tot groene en zwarte thee, wordt witte thee niet gemaakt van theebladeren. Deze milde thee is namelijk afkomstig van de jonge knoppen die aan de Camellia Sinensis groeien. Jaarlijks zijn er maar 2 dagen waarop de knoppen geoogst kunnen worden. Na het plukken van de jonge knoppen, moeten ze binnen 2 dagen verwerkt worden. Dit proces is echter vrij simpel omdat de thee niet gerold, gevouwen of gekneusd hoeft te worden. De jonge knoppen mogen drogen in het zonlicht.
Omdat er dus ook geen oxidatie proces plaatsvindt, blijft de thee zijn blanke kleur behouden. Witte thee heeft een hele delicate en verfijnde smaak. De zoete smaak doet een beetje aan de geur van bloemen denken. Dit kun je niet alleen ruiken als je de thee drinkt, maar ook proeven. Dat is echter niet zo verwonderlijk, want de knoppen worden geplukt als ze voorzien zijn van zachte witte haren, nog net voordat ze open gaan.
De meest bekende witte theesoorten
Ook witte thee is leverbaar in diverse soorten. Van zeer mild tot uitgesproken bloemig. Ook de kleuren van de theesoorten verschillen onderling. Dat heeft in veel gevallen te maken met de luchtvochtigheid waarin de jonge bloemknoppen gedroogd worden. We hebben de meest bekende soorten witte thee voor je op een rij gezet.
Pai Mu Tan
Ddeze witte theesoort is makkelijk herkenbaar aan zijn witte puntjes. Witte pioen of White Poney, zoals de thee ook wel wordt genoemd, heeft een zeer zachte en frisse smaak.
Silver Needle
Deze witte thee is niet alleen bijzonder, maar smaakt ook nog eens heel verfijnd. De gedroogde theebladeren zijn zacht en fluweelachtig. De thee is zoeter van smaak dan andere witte theesoorten.
Tribute Eyebrow
De bladeren van deze witte thee zijn afkomstig van de Xiao Bai theeplant. Deze variant wordt ook wel Gong Mei thee genoemd en is wat sterker van smaak dan andere witte theesoorten. De smaak blijft echter wel delicaat, fris en licht.
Blends met witte thee
Witte thee leent zich ook bij uitstek voor een lekkere blend. Dat wil zeggen dat de traditionele witte thee wordt vermengd met kruiden of bloemknoppen. Er bestaan tevens blends van witte thee met toegevoegd fruit. De melanges in het mengsel complimenteren elkaar perfect, waardoor je altijd jouw favoriete witte thee kunt drinken op elk tijdstip van de dag.
Dit doet witte thee voor je gezondheid
Vrijwel alle pure theesoorten leveren een bijdrage aan je gezondheid. Witte thee is misschien wel één van de gezondste theeën ter wereld. Dat komt omdat de bladeren niet of nauwelijks worden bewerkt. Zodra ze geplukt zijn, worden de bladeren namelijk direct gedroogd met behulp van zonlicht. Tegenwoordig wordt witte thee ook wel in luchtdoorlatende zakken gedaan, waarna het wordt opgehangen en gedroogd door de aanvoer van warme lucht. Dit gebeurd meestal in een hal. De weersomstandigheden hebben op deze manier geen invloed op het droogproces van de witte thee.
Tijdens het korte bewerkingsproces van witte thee blijven zoveel mogelijk voedingsstoffen behouden. Ook de antioxidanten in deze theesoort blijven optimaal behouden. Daarnaast bevat witte thee van alle theesoorten die we kennen het laagste cafeïne-gehalte. Een kop groene of zwarte thee bevat bijvoorbeeld 30 mg per kop. Witte thee bevat slechts 5-10 mg cafeïne per portie. Deze thee kun je dus ook prima tot laat in de avond drinken. Andere gezondheidsvoordelen van witte thee zijn:
Kalmerend en stressverlagend
Witte thee heeft zowel een rustgevende, kalmerende als verkwikkende functie. Dat komt door het hoge gehalte aan theanine. Dit essentiële aminozuur heeft een rustgevende werking op onze lichaam en werkt stress reducerend. Daarnaast stimuleert theanine onze hersenfunctie waardoor we alerter en vitaler zijn.
Witte thee houdt de huid gezond
Het drinken van witte thee kan prima worden ingezet als anti-verouderingsmiddel. Deze theesoort bevat namelijk stoffen die ervoor zorgen dat de huid elastisch en gehydrateerd blijft. Ook zorgt het voor celvernieuwing. Je huid gaat door het drinken van thee dus niet alleen glanzen van gezondheid, maar je voorkomt ook rimpels en lijntjes in het gezicht.
Sterke botopbouw
Van nature bevat thee veel flavonoïden. Ons lichaam zet deze stoffen om in antioxidanten. Ze worden gebruikt om schadelijke chemicaliën uit het lichaam te verwijderen, maar dragen ook bij aan een sterke botopbouw en structuur. De botdichtheid wordt op een positieve manier beïnvloed. Dit verminderd het risico op botontkalking, osteoporose en artrose.
Op een verantwoorde manier afvallen met witte thee
Witte thee heeft van nature een vet verbrandende werking. Dat is ook precies de reden waarom mensen witte thee toevoegen aan hun eetpatroon als ze overtollig lichaamsgewicht willen verliezen. Afvallen met witte thee is tevens een gezonde manier om af te kunnen vallen. Deze theesoort draagt namelijk bij aan een goede spijsvertering, terwijl het de opslag en aanmaak van vetcellen verminderd. Daarnaast zorgen de stoffen in witte thee ervoor dat oude vetcellen sneller en makkelijker worden afgebroken. Dat wordt voornamelijk mogelijk gemaakt door de aanwezigheid van catechinen in witte thee. Ook dit zijn flavonoïden. Een voorbeeld van catechinen is epigallocatechinegallaat. Makkelijk afgekort EGCG. Deze stof in witte thee zorgt ervoor dat je meer calorieën kunt verbranden, omdat het onze lichaamstemperatuur verhoogd.
De bereidingswijze van een kop witte thee
Witte thee zoals Silver Needle of Pai Mu Tan, wil je natuurlijk wél op de juiste manier zetten. Zo weet je namelijk zeker dat het exclusieve aroma en de smaak helemaal tot zijn recht komt. Aan de hand van de onderstaande stappen weet je precies hoe je de perfecte kop witte thee kunt zetten:
- breng gefilterd water of bronwater aan de kook. Water kookt als het een temperatuur van 100 graden heeft bereikt.
- schenk het gekookte water in een schone brede kop. Laat het vervolgens afkoelen tot een temperatuur van gemiddeld 80 graden Celcius. Als je de kop 4-5 minuten laat staan, is de gewenste temperatuur in de meeste gevallen bereikt.
- voeg de witte thee toe aan de kop met heet water. Dit kan met een theefilter, maar natuurlijk ook met een thee-ei. Houd er rekening mee dat je per kop ongeveer 2-3 lepels losse thee gebruikt. Afhankelijk van hoe intens je de smaak wilt ervaren.
- geef de thee de tijd om te trekken. Witte theesoorten moeten iets langer trekken dan bijvoorbeeld groene of zwarte thee. 4-6 minuten is doorgaans voldoende voor een heerlijke smaak. Als de thee amberkleurig is, heb jij een perfecte kop witte thee gezet.
Witte thee als koude dorstlesser
Ook in de zomer kun je witte thee drinken. Dit kun je op de traditionele manier doen, maar van witte thee kun je ook een heerlijke ice tea maken. Omdat de thee zacht van smaak is, moet je de bladeren wel wat langer laten trekken dan gebruikelijk. Eventueel kun je verse munt, gember of zelfs limoen toevoegen voor een frisse smaaksensatie. Je kunt een ice tea van witte thee warm bereiden door hem eerst af te laten koelen. Deze dorstlesser kun je ook koud bereiden. Doe de witte thee toe dan in een fles of theepot met koud water en laat dit een nachtje trekken. Voeg na het trekken wat extra aroma’s toe zoals verse pepermunt of gember. Natuurlijk mag je ook ijsblokjes toevoegen voor een nog frisser effect.
Jouw delicate witte thee op de juiste manier bewaren
Nog steeds behoort witte thee tot één van de meest exclusieve theeën ter wereld. Reden te meer dus om jouw theeblaadjes dus lekker vers te houden. Dit zorgt er namelijk voor dat er niets van het delicate aroma en de zachte smaak verloren gaat. Witte thee moet je daarom op de juiste manier bewaren. Net zoals bijvoorbeeld groene, zwarte of rooibos thee, is ook deze theesoort geen liefhebber van een hoge luchtvochtigheid, warmte en (zon)licht. Een luchtdichte pot is altijd een aanrader.
Zo voorkom je dat zuurstof de smaak en de kwaliteit van de witte thee kan beïnvloeden. Daarnaast worden de blaadjes niet blootgesteld aan vocht. Je hoeft dus niet bang te zijn voor schimmels en bederf. Bewaar de afgesloten pot in een aparte ruimte of kast. Thee kan de geur van andere stoffen namelijk heel snel absorberen. Jouw witte thee kan dan bijvoorbeeld naar schoonmaakmiddel, ui of andere sterk ruikende producten gaan smaken. Ook een koele bewaarplaats is een aanrader als je jouw witte thee zo lang mogelijk wilt kunnen bewaren.