moringathee

Hoe moringathee kan helpen je darmen goed te reguleren

Moringathee is een minder bekende theesoort die allerlei positieve effecten heeft op je gezondheid. De Moringa-bladeren komen regelmatig voor in kruidenthee, maar de thee kan ook los gedronken worden. Deze ietwat pittige thee met een intens groene kleur kan bijvoorbeeld helpen om je darmen goed te reguleren. Wat is moringathee precies, welke positieve gezondheidseffecten heeft het en hoe zet je een kop moringathee? We zetten verschillende positieve effecten van deze bijzondere theesoort op een rij.

Wat is moringathee?

Moringa is afkomstig van de boom Moringa Olifeira. Deze boom, ook wel wonderboom genoemd, komt oorspronkelijk uit Noord-Indië en groeit aan de voet van de Himalaya. Alle onderdelen van de Moringa Olifeira kunnen voor medicinale toepassingen gebruikt worden: bladeren, schors, zaadjes en wortels. Voor moringathee wordt er gebruik gemaakt van de bladeren van de boom waar in gedroogde vorm thee mee gezet kan worden. De smaak van de thee is pittig en bijvoorbeeld vergelijkbaar met mierikswortel. Je kunt moringathee puur drinken, maar soms wordt de thee ook gecombineerd met smaken zoals citroen of sinaasappel.

theeblend met moringa-bladerenMoringathee is goed voor de gezondheid

Al duizenden jaren wordt er gebruik gemaakt van de Moringa Olifeira vanwege de medicinale effecten en ook moringathee heeft positieve effecten op de gezondheid. De boom bevat van nature diverse vitamines, waaronder vitamine A, C en D. De boom bevat tevens essentiële aminozuren, belangrijke antioxidanten, ijzer en calcium. Sommige van deze stoffen komen in een veel hogere concentratie voor dan in andere voedingsmiddelen, waardoor je minder hoeft te consumeren voor hetzelfde effect. Zo beschermen de antioxidanten het lichaam tegen vrije radicalen, geven ze energie en stimuleren ze de stofwisseling.

Hoe de thee helpt om je darmen goed te reguleren

Moringathee heeft een positief effect op de darmen en kan helpen om je darmen te reguleren. Moringa reguleert namelijk het zuur-base evenwicht in de darmen, waardoor gezonde bacteriën zich kunnen ontwikkelen. De gezonde bacteriën in je darmen zijn belangrijk voor je gezondheid. Ze ondersteunen je immuunsysteem, helpen bij de voedselvertering en daardoor ook bij de stoelgang. Door moringathee te drinken help je de gezonde bacteriën en daarmee help je ook je darmen goed te reguleren. Een verstoorde darmflora kan allerlei klachten veroorzaken en daarom is het belangrijk om voor een goede balans te zorgen.

Moringathee bij buikpijn

Heb je regelmatig last van buikpijn? Dan wordt aangeraden om een kopje moringathee te drinken. In Moringa zit tannine, een stof die helpt om de groei van maagzweren tegen te gaan en die het maagslijmvlies beschermen. De antibacteriële stoffen in moringathee remmen de groei van pathogenen af en de grote hoeveelheid vitamine B helpt de spijsvertering. Al deze elementen bij elkaar verminderen buikpijn in veel gevallen en komen je spijsvertering en darmen in de algemene zin ten goede.

Zo zet je moringathee

Om moringathee te zetten, koop je losse moringathee of theezakjes. Het is makkelijker om thee te bereiden met theezakjes, maar met losse thee kun je de hoeveelheid makkelijker reguleren. Als je voor losse thee kiest, kun je zowel gedroogde als verse Moringa-bladeren gebruiken. Je doet twee of drie theelepels van de Moringa-bladeren in een thee-ei, theezeef of papieren theezakje om een pot te zetten. Eén theelepel is voldoende voor een kopje thee. Je kookt water tussen 80-100 graden Celcius en giet dit in de kop of pot met daarin de houder met de Moringa-bladeren. Laat de thee vijf minuten trekken tot de kleur intens groen wordt. Om de thee zoeter te maken, kun je honing toevoegen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.